Στην Κόψη

2,5

Ελάχιστο, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των θεμάτων και των αφηγηματικών στιλ που κυριαρχούν στο ελληνικό σινεμά της τελευταίας δεκαετίας. Ενδιαφέρουσα ιδέα, αναμενόμενα άνισο το αποτέλεσμα.

Stin_kopsi

Εφτά ελληνικές μικρού μήκους γυρισμένες από το 2011 έως και το 2022 συνενώνονται σε μια σπονδυλωτή ταινία, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό ήρωες "στην κόψη", δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την εξουσία, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, αλλά και τις δικές τους αξίες, αναγκασμένοι να πάρουν οριακές αποφάσεις.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανάδειξης της σύντομης αφηγηματικής φόρμας και ένα ελάχιστο, αλλά σχετικά αντιπροσωπευτικό δείγμα των θεμάτων και των σκηνοθετικών στιλ που κυριαρχούν στο ελληνικό σινεμά της τελευταίας δεκαετίας. Η επιλογή των φιλμ έχει γίνει φυσικά εκ των υστέρων και αναμενόμενα το αποτέλεσμα είναι άνισο, καθώς απλές διδακτικές χειρονομίες ("Τζαφάρ", "Το Κοφίνι"), δυστοπικά sci-fi ("Ο Σπόρος") και πολιτικά δράματα ("A la Carte", με έναν εξαιρετικό Χρήστο Στέργιογλου) συνομιλούν με δεξιοτεχνικά μονοπλάνα (το βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα "Index"), αντιρατσιστικές αλληγορίες ("Πρώτο Μπάνιο") και ασπρόμαυρα, κλειστοφοβικά "θρίλερ" με ιστορικές αναφορές ("Ο Φοιτητής"). Το μεταναστευτικό πρόβλημα κυριαρχεί, ενώ θίγονται ο άνισος αγώνας του απλού πολίτη με την εξουσία και η διάχυτη, διαπλεκόμενη πολιτικοκοινωνική διαφθορά.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 74΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Στην Κόψη

2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 74 '
  • Ιφιγένεια Κοτσώνη

Εφτά ελληνικές μικρού μήκους ταινίες με ήρωες που έρχονται αντιμέτωποι με την εξουσία, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, αλλά και τις δικές τους αξίες, αναγκασμένοι να πάρουν οριακές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.