"Το Γεγονός": Η πολυβραβευμένη μεταφορά του βιβλίου της Ανί Ερνό προβάλλεται ξανά

Με αφορμή το Νόμπελ που απέσπασε η Γαλλίδα συγγραφέας διοργανώνεται μια ξεχωριστή προβολή της εξαιρετικής ταινίας της Οντρέ Ντιγουάν.

to_gegonos2

Η πρόσφατη βράβευση της Γαλλίδας συγγραφέως Ανί Ερνό με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, προσφέρει την ιδανική αφορμή για μία ακόμα προβολή της ταινίας "Το Γεγονός" της Οντρέ Ντιγουάν.

Το βραβευμένο με Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ενό το οποίο τοποθετείται στην επαρχιακή Γαλλία του 1963. Τότε η φοιτήτρια φιλολογίας Αν μένει απροσδόκητα έγκυος και παίρνει την απόφαση να κάνει έκτρωση. Μια επέμβαση, όμως, η οποία είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση.

Το Γεγονός

Όπως γράφτηκε στην κριτική του "α": "Αυτό λοιπόν που ξεκινάει σαν ψυχολογικό δράμα με κοινωνικές αναφορές εξελίσσεται σ’ ένα εξαντλητικά αγωνιώδες θρίλερ, με την Αν να καταλαμβάνεται από άγχος, κατόπιν από φόβο και τελικά από πανικό. Τα συναισθήματα αποκτούν θαρρείς σωματική διάσταση, και οι σκηνές σοκ, χωρίς ίχνος εντυπωσιασμού ή διδακτισμού, κάνουν το θεατή συμμέτοχο σ’ ένα συλλογικό έγκλημα. Όχι αυτό της "αφαίρεσης μιας (αθώας) ζωής", αλλά της απαγόρευσης σε μια γυναίκα να έχει τον έλεγχο του σώματός της. Κάτι το οποίο οι Ερνό και Ντιουάν θίγουν επιτακτικά και άμεσα, όσο και με έμμεση, βαθιά πολιτική ωριμότητα, επισημαίνοντας τις πολλαπλές απαγορεύσεις της επιθυμίας στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική πραγματικότητα".

Το "Γεγονός" προβάλλεται πιθανώς για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη, στον κινηματογράφο Γαλαξία την Κυριακή 16/10 στις 19.45 και με ειδική τιμή στα €5.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Γεγονός

L'Événement / Happening
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 100 '
  • Οντρέ Ντιγουάν

Στην επαρχιακή Γαλλία του 1963 η Αν, φοιτήτρια φιλολογίας, μένει έγκυος. Αποφασίζει να κάνει έκτρωση, κάτι το οποίο όμως είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.