Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

animasyros2022_screening

Εάν κοιτάξει κανείς μόνο τους αριθμούς γύρω από το 15ο Animasyros (20-25/9), τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Στη διάρκεια έξι ημερών, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, στην Ερμούπολη παρουσιάστηκαν 200 ταινίες στο πέρας οκτώ διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων και τριών αφιερωμάτων, ενώ το κυρίως πρόγραμμα πλαισιώθηκε από τις έντονες δραστηριότητες της Αγοράς και των εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Όλα αυτά ενώ γέμιζαν οι αίθουσες του φεστιβάλ (Θέατρο Απόλλων, θερινό σινεμά Παλλάς) και διαδικτυακά οι θεατές άγγιξαν τους 60.000.

animasyros2022_kodizas

Διεθνής κόμβος

Όχι πως χωρούσε αμφιβολία για το ότι το Animasyros έχει εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του animation στην Ελλάδα, απλώς οι φετινοί αριθμοί το αποδεικνύουν. Μαζί και οι διεθνείς και μη προσωπικότητες που ταξίδεψαν στη Σύρο, όπως οι συντελεστές του τριπλά υποψήφιου για Όσκαρ ανατριχιαστικού ντοκιμαντέρ "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), Μίκελ Σόμερ (επικεφαλής σχεδιασμού) και Δανάη Κατωπόδη (διευθύντρια παραγωγής), το οποίο "σήκωσε" το βραβείο κοινού. Επίσης παρών στην Ερμούπολη, ο διάσημος σεφ Σωτήρης Κοντιζάς, ο οποίος βρέθηκε στο νησί με αφορμή τη συμμετοχή του στη μεταγλώττιση της ταινίας "Ape Star" (Λίντα Χάμπακ). Σε έναν μάλλον κόντρα ρόλο, ο μάγειρας δανείζει τη φωνή του στον κακό ήρωα ενός γλυκύτατου animation, το οποίο αφηγείται την ανάγκη της τρυφερότητας σε έναν άδικο κόσμο με διακριτικό αλλά αιχμηρό τρόπο.

travel_bugs
"Ταξιδιάρικα Ζουζούνια"

Τα αγαπημένα

Εκτός των προαναφερθέντων φιλμ, ξεχωρίσαμε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους αυτήν τη φορά, με ελληνική υπογραφή. Το υποβλητικά νοσταλγικό "Καναρίνι" (Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης) το οποίο μάλιστα απέσπασε το μεγάλο βραβείο του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και το ανάλαφρο "Ταξιδιάρικα Ζουζούνια" του Φωκίωνα Ξένου. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης εδώ συνεργάζεται στο σενάριο με την εξίσου διακεκριμένη κομίστρια Γεωργία Ζάχαρη και παραδίδουν ένα φιλμ που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί σε σειρά. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία! Τέλος, το animation που μας έκλεψε την καρδιά είναι η πτυχιακή, παρακαλώ, εργασία της Ελένης Φίλιου με τίτλο "My Garden". Πρόκειται για μία κατάφωρα ρομαντική κι αβίαστα ποιητική μικρού μήκους, η οποία δε βιάζεται να αναπτύξει τον κόσμο της, επιφυλάσσοντας στο τέλος μια αποκάλυψη η οποία σφίγγει την καρδιά. Πρόκειται, κιόλας, για ένα ενδεικτικό παράδειγμα της σημαντικής δουλειάς που κάνει το Animasyros, ώστε να αναδεικνύει στο προσκήνιο και να στηρίζει νέες φωνές του εγχώριου animation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.