Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

animasyros2022_screening

Εάν κοιτάξει κανείς μόνο τους αριθμούς γύρω από το 15ο Animasyros (20-25/9), τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Στη διάρκεια έξι ημερών, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, στην Ερμούπολη παρουσιάστηκαν 200 ταινίες στο πέρας οκτώ διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων και τριών αφιερωμάτων, ενώ το κυρίως πρόγραμμα πλαισιώθηκε από τις έντονες δραστηριότητες της Αγοράς και των εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Όλα αυτά ενώ γέμιζαν οι αίθουσες του φεστιβάλ (Θέατρο Απόλλων, θερινό σινεμά Παλλάς) και διαδικτυακά οι θεατές άγγιξαν τους 60.000.

animasyros2022_kodizas

Διεθνής κόμβος

Όχι πως χωρούσε αμφιβολία για το ότι το Animasyros έχει εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του animation στην Ελλάδα, απλώς οι φετινοί αριθμοί το αποδεικνύουν. Μαζί και οι διεθνείς και μη προσωπικότητες που ταξίδεψαν στη Σύρο, όπως οι συντελεστές του τριπλά υποψήφιου για Όσκαρ ανατριχιαστικού ντοκιμαντέρ "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), Μίκελ Σόμερ (επικεφαλής σχεδιασμού) και Δανάη Κατωπόδη (διευθύντρια παραγωγής), το οποίο "σήκωσε" το βραβείο κοινού. Επίσης παρών στην Ερμούπολη, ο διάσημος σεφ Σωτήρης Κοντιζάς, ο οποίος βρέθηκε στο νησί με αφορμή τη συμμετοχή του στη μεταγλώττιση της ταινίας "Ape Star" (Λίντα Χάμπακ). Σε έναν μάλλον κόντρα ρόλο, ο μάγειρας δανείζει τη φωνή του στον κακό ήρωα ενός γλυκύτατου animation, το οποίο αφηγείται την ανάγκη της τρυφερότητας σε έναν άδικο κόσμο με διακριτικό αλλά αιχμηρό τρόπο.

travel_bugs
"Ταξιδιάρικα Ζουζούνια"

Τα αγαπημένα

Εκτός των προαναφερθέντων φιλμ, ξεχωρίσαμε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους αυτήν τη φορά, με ελληνική υπογραφή. Το υποβλητικά νοσταλγικό "Καναρίνι" (Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης) το οποίο μάλιστα απέσπασε το μεγάλο βραβείο του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και το ανάλαφρο "Ταξιδιάρικα Ζουζούνια" του Φωκίωνα Ξένου. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης εδώ συνεργάζεται στο σενάριο με την εξίσου διακεκριμένη κομίστρια Γεωργία Ζάχαρη και παραδίδουν ένα φιλμ που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί σε σειρά. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία! Τέλος, το animation που μας έκλεψε την καρδιά είναι η πτυχιακή, παρακαλώ, εργασία της Ελένης Φίλιου με τίτλο "My Garden". Πρόκειται για μία κατάφωρα ρομαντική κι αβίαστα ποιητική μικρού μήκους, η οποία δε βιάζεται να αναπτύξει τον κόσμο της, επιφυλάσσοντας στο τέλος μια αποκάλυψη η οποία σφίγγει την καρδιά. Πρόκειται, κιόλας, για ένα ενδεικτικό παράδειγμα της σημαντικής δουλειάς που κάνει το Animasyros, ώστε να αναδεικνύει στο προσκήνιο και να στηρίζει νέες φωνές του εγχώριου animation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.