Ραντεβού στο επετειακό 15ο Animasyros

Η μεγάλη γιορτή του animation επιστρέφει δυναμικά στην Ερμούπολη πιο πλούσια από ποτέ.

ikaros_kai_daidalos «Ίκαρος και Δαίδαλος»

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων γίνεται για 15η χρονιά πόλος έλξης του animation, καθώς από 20 έως 25/9 το Animasyros ανάβει και πάλι τους προβολείς του. Το σινε-event που έχει μπει για τα καλά στον φεστιβαλικό χάρτη της Ελλάδας, και όχι μόνο, φέτος προσθέτει μία ημέρα ακόμα στο πρόγραμμά του, καθώς και έναν νέο χώρο: τον πρώην χειμερινό κινηματογράφο Ερμή, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους σινεφίλ μαζί το θερινό σινεμά Παλλάς και το Θέατρο Απόλλων, ενώ μέρος των προβολών απλώνεται στην πλατεία Μιαούλη και στην Ιερά Μονή Πατέρων Καπουκίνων (Άνω Σύρος).

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ
"Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ"

Animation με συνείδηση

Εκτός του αφιερώματος στη σχολή animation των χωρών της Βαλτικής ("The Baltic Way"), την αλληλέγγυα ενότητα "Stand with Ukraine" και το "Animapride", ένα από τα εφτά διαγωνιστικά τμήματα στο Animasyros, το φεστιβάλ διακατέχεται από κοινωνική ευσυνειδησία και στο μεγάλου μήκους πρόγραμμά του, το οποίο αποτελείται από έξι τίτλους, δύο εκ των οποίων έχουν έντονες πολιτικές αποχρώσεις. Ξεχωρίζει το δανέζικο "Flee" (Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν), το οποίο έγραψε ιστορία ως η πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων που διεκδίκησε ταυτόχρονα Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας, animation και ντοκιμαντέρ. Δικαίως, μιας και ο Ράσμουσεν αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός άντρα από το Αφγανιστάν, ο οποίος αφού εγκατέλειψε ως παιδί την πατρίδα του και επί δεκαετίες ζούσε κυνηγημένος, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, αλλά και την προκατάληψη που εξακολουθεί να συνοδεύει τη σεξουαλικότητά του.

Έπειτα, ο βετεράνος του animation Άρι Φόλμαν οραματίζεται στο "Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ" πώς θα συμπεριφερόταν σήμερα η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία απευθύνεται το διάσημο ημερολόγιο της τελευταίας, εάν ζωντάνευε για να αναζητήσει την τύχη της Εβραίας φιλενάδας της. Σημειώνουμε ακόμα το εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα "Ίκαρος και Δαίδαλος" του Κάρλο Βογέλε, το "La Traversée" (Φλοράνς Μιάιλ) που διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Ανεσί, αλλά και τη μοντέρνα διασκευή του "Ροβινσώνα Κρούσου" στο ρουμάνικο "The Island" (Άνκα Νταμιάν).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.