Όλα Πήγαν Καλά

3

Τίμιο δράμα, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, το οποίο αντιμετωπίζει με κινηματογραφική ψυχραιμία και κυρίως με χιούμορ ένα επίκαιρο κοινωνικό όσο και φιλοσοφικό θέμα.

ola_pigan_kala2

Η Εμανουέλ Μπερναΐμ ήταν μια Γαλλίδα συγγραφέας της οποίας μυθιστορήματα έχουν μεταφερθεί στο σινεμά από την Κλερ Ντενί ("Vendredi Soir") και τον Τιερί Ζους ("Les Invisibles"), ενώ η ίδια έχει συνεργαστεί πέντε φορές με τον Φρανσουά Οζόν ως συνσεναριογράφος του ("Η Πισίνα", "5 Φορές το Δύο"…). Τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει από καρκίνο, το 2013, εξέδωσε το μυθιστορηματικό χρονικό "Tout s'est bien passé", στο οποίο περιγράφει χωρίς συναισθηματισμούς την ιστορία γύρω από την απόφαση του πατέρα της, γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, να προχωρήσει σε ευθανασία.

ola_pigan_kala3

Αφήνοντας να περάσει λίγος καιρός από την απώλεια της συνεργάτιδας και φίλης του, ο Οζόν ανέλαβε τελικά να διασκευάσει σεναριακά με τον Φιλίπ Πιατσό ("Φραντς", "Ο Διπλός Εραστής") το βιβλίο της. Θυμίζοντας τον ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε πραγματικά γεγονότα και αληθινούς χαρακτήρες στο "Θέλημα Θεού", κρατάει αποστάσεις τόσο από την εύκολη συγκίνηση όσο και από το ψυχρό ρεπορτάζ. Εστιάζει στην Εμανουέλ, της οποίας ο 85χρονος πατέρας μπαίνει στο νοσοκομείο ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί πως εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Ο Οζόν δεν δημαγωγεί, προσγειώνοντας ένα επίκαιρο κοινωνικό πρόβλημα, όσο και φιλοσοφικό θέμα, μέσα στην καθημερινότητα μιας απλής γυναίκας (η Εμανουέλ του δεν έχει την αύρα της σπουδαίας συγγραφέα). Το δίλημμά της είναι ολοζώντανο, κι όχι θεωρητικό, ενώ η εγωιστική φιγούρα και η αυταρχική συμπεριφορά του πατέρα δυσκολεύει τις αποφάσεις, προσδίδοντας στο τίμιο αυτό δράμα λειτουργικό σασπένς. Κι όταν κάθε φορά κάτι πάει να γλιστρήσει προς το μελό, το λυτρωτικό, γλυκό χιούμορ κάνει θαύματα.

Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλα Πήγαν Καλά

Tout s'est Bien Passé
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 113 '
  • Φρανσουά Οζόν

Ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο 85χρονος πατέρας της Εμανουέλ μπαίνει στο νοσοκομείο. Μένοντας παράλυτος σε μεγάλο βαθμό, συνειδητοποιεί ότι εξαρτάται πλέον από άλλους και ζητάει από την κόρη του να τον βοηθήσει να πεθάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.