Το 45ο Φεστιβάλ Δράμας σε τροχιά ανακαλύψεων

sto_throno_tou_xerxi1 «Στο Θρόνο του Ξέρξη»

Στην τρίτη χρονιά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 45η συνολικά του θεσμού, το όραμα του Γιάννη Σακαρίδη αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Ύστερα από μια μεταβατική περίοδο υπό το "βάρος" της πανδημίας, η φετινή βερσιόν της διοργάνωσης βρίθει νεωτερισμών που φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη. Παγιώνεται η λογική των "μαζεμένων" συμμετοχών στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα (30 συνολικά), η διάθεση εξωστρέφειας με τη φιλοξενία καλεσμένων διεθνούς φήμης, ενώ αυξάνονται οι κινήσεις εκμοντερνισμού του φεστιβάλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η πλήρως ανανεωμένη οπτική ταυτότητά του και η συνεργασία με το TikTok, μέσο κοινωνικό δικτύωσης που πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με τις Κάνες. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα όσα ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε 5-11/9 στη Δράμα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο και στη ψηφιακή πλατφόρμα https://disff.cine.gr.

Στο "θρόνο" του εθνικού διαγωνιστικού

anamniseis_mias_efivikis_kataigidas
"Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας"

Η σύσταση των τριάντα ταινιών που διεκδικούν το Χρυσό Διόνυσο ισορροπεί μεταξύ παλαιού και νέου ταλέντου. Ανάμεσα στα γνώριμα ονόματα βρίσκονται εκείνα των Σοφία Γεωργοβασίλη ("Αναμνήσεις μιας Εφηβικής Καταιγίδας"), Δημήτρη Ζάχου ("Χυμός Πορτοκάλι"), Στιβ Κρικρή ("The Last Journey") και Δημήτρη Νάκου ("11.20 π.μ."). Βέβαια, με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η ελληνική πρεμιέρα της νέας μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου "Στο Θρόνο του Ξέρξη", η οποία απέσπασε το βραβείο του Canal+ στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών. Η ταινία, σε σενάριο του πολυβραβευμένου στη Δράμα Γιώργου Τελτζίδη, είναι εμπνευσμένη από το τραγούδι "Ανήκω σε Εμένα" του Γιώργου Μαζωνάκη, ο οποίος μάλιστα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έπειτα, πίσω από την κάμερα περνούν οι γνωστοί ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου ("Λίλα") και Θάνος Τοκάκης ("tokakis ή What’s My Name"), όπως επίσης η διακεκριμένη παραγωγός Φαίδρα Βόκκαλη ("ENOMENA").

enomena_short_film
"ENOMENA"

Παβλικόφσκι, η επιστροφή

Παράλληλα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ φιλοξενεί ένα σπάνιο αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του οσκαρικού Πάβελ Παβλικόφσκι αλλά και μια συζήτηση με το σκηνοθέτη, ενώ ο Γιάννης Οικονομίδης πρόκειται να παραδώσει ένα "άχαστο" masterclass. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα είναι ο κάτοχος Χρυσού Φοίνικα Βασίλης Κεκάτος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.