Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

2

Χλιαρή και άψυχη κινηματογραφικά μεταφορά ενός λογοτεχνικού μπεστ σέλερ, που συνδυάζει πιασάρικα ιστορία ενηλικίωσης, εξωτισμό, ρομάντζο και δικαστικό δράμα.

Ekei_pou_tragoudane_oi_karavides

Ένα από τα πιο ευπώλητα παγκοσμίως βιβλία της τελευταίας δεκαετίας, το "Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες" της Αμερικανίδας βιολόγου Ντέλια Όουενς, αποτελεί τον ορισμό της λογοτεχνικής συνταγής της επιτυχίας. Συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά μια ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, ένα διπλό ερωτικό ρομάντζο, ένα εξωτικό ντεκόρ γεμάτο οικολογικά μυστικά, τη νοσταλγική επιστροφή σε μια εποχή αθωότητας (με ήπια αναφορά στις κοινωνικές αντιθέσεις της), ένα αστυνομικό μυστήριο κι ένα δικαστικό σασπένς, ελάχιστοι αναγνώστες του θα μείνουν ασυγκίνητοι από τις μελοδραματικές στον πυρήνα τους περιπέτειες της μικρής Κάια. Ενός κοριτσιού που, εγκαταλελειμμένο απ’ όλους τους δικούς του, μεγαλώνει μόνο του στα έλη της Βόρειας Καρολίνας κατά τη δεκαετία του ’50. Γνωστή ως η "Πιτσιρίκα του Βάλτου" και θύμα προκαταλήψεων από τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας, χρόνια αργότερα θα θεωρηθεί ύποπτη για το φόνο ενός αγοριού με το οποίο είχε σχέση.


Η σεναριακή διασκευή της οσκαρικά υποψήφιας Λούσι Άλιμπαρ ("Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου") ακολουθεί την αφηγηματική τεχνική της Όουενς, πηγαινοερχόμενη από το "παρόν" του 1970 και τη δικαστική διαδικασία στη διαδρομή της Κάια από την παιδική ηλικία έως το τέλος της εφηβείας της. Η πλοκή και οι χαρακτήρες δεν αλλάζουν, αλλά όλο το σκηνικό των απρόσιτων βάλτων της Βόρειας Καρολίνας μοιάζει εδώ βγαλμένο από διαφημιστικό σποτάκι, με την αντικοινωνική Κάια και τις σκληρές ταλαιπωρίες της να μεταφέρονται στην οθόνη ως ενοχλητικά μικροπροβλήματα μιας… ελαφρώς απροσάρμοστης κοπέλας. Ο εξωραϊσμός της μεταπολεμικής βαθιάς Αμερικής προχωρά από τη νοσταλγική εικόνα στη συγκαταβατική συμπεριφορά της (ενεργής) πλειοψηφίας των χαρακτήρων του ξεχασμένου από το Θεό Μπάρκλεϊ Κόουβ, με τις φυλετικές και κοινωνικές εντάσεις των 60s να στριμώχνονται στην άκρη του κάδρου.

Ακόμα και με τα mainstream χολιγουντιανά δεδομένα λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε παρά με την ευπρόσωπη ως παραγωγή, αλλά άψυχη και ξεδοντιασμένη κινηματογραφικά μεταγραφή ενός καλογραμμένου μελοδράματος, το οποίο κρατά ως κρυμμένο άσο ένα προβλέψιμο μεν, τολμηρό δε (δεύτερο) φινάλε.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

Where the Crawdads Sing
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 125 '
  • Ολίβια Νιούμαν

Στη Βόρεια Καρολίνα των 60s μια κοπέλα που έχει μεγαλώσει μόνη της στην απομονωμένη περιοχή των βάλτων γίνεται η πρώτη ύποπτος για τη δολοφονία ενός αγοριού με το οποιο είχε σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.