Τελευταίο Καλοκαίρι

2

Χρυσή Κάμερα στις Κάννες για ένα «ηλιοκαμένο» αγωνιώδες δράμα γύρω από την τοξική αρρενωπότητα και τη βία της ενηλικίωσης.

teleftaio_kalokairi_kritiki1

Με φόντο τα καταγάλανα νερά της Αδριατικής Θάλασσας στις κροατικές ακτές και κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, η νεαρή Γιούλια απολαμβάνει τη θάλασσα αλλά όχι τη ζωή στο ειδυλλιακό νησί όπου κατοικεί με την οικογένειά της. Ο αποπνικτικά καταπιεστικός πατέρας δεν της επιτρέπει την παραμικρή κίνηση ελευθερίας, ενώ η μητέρα είναι σιωπηλά υπάκουη στις βουλές του. Η άφιξη στο σπίτι ενός παλιού οικογενειακού φίλου, η οποία ανακινεί θαμμένα μυστικά και απωθημένα, φέρνει στα άκρα τις τεταμένες σχέσεις τους.

Ο μικρόκοσμος του νησιού αποτελεί τη σκακιέρα πάνω στην οποία η πρωτοεμφανιζόμενη Αντονέτα Άλαματ Κουσιγιάνοβιτς τοποθετεί στρατηγικά τα πιόνια της, ώστε να συνθέσει ένα εύστοχα αντιπατριαρχικό και αγωνιώδες δράμα ενηλικίωσης. Δίχως να αποσύρει στιγμή την προσοχή της από την κεντρική ηρωίδα, την οποία ενσαρκώνει με σθένος η Γκρατίσιγια Φιλίποβιτς, η σκηνοθέτρια σμιλεύει ένα ενδοσκοπικό ψυχογράφημα, που λειτουργεί επιπλέον ως μια σπουδή στη βία του ανδρικού βλέμματος. Το σώμα της πρωταγωνίστριας είναι φορτισμένο από τις αντικρουόμενες επιθυμίες των αρσενικών που την περιτριγυρίζουν, γι’ αυτό και ασφυκτιά υπό το βλέμμα τους. Για τον πατέρα της οφείλει να φέρεται σαν μια άσπιλη, φρόνιμη και ήσυχη κοπέλα δίχως γνώμη, αλλά για τους υπόλοιπους συνιστά ένα δυνάμει ερωτικό τρόπαιο. Η ανεξαρτησία της, έτσι, μπορεί να έρθει μόνο με την εξίσου βίαιη "εξέγερση" κατά του παραπάνω σεξιστικού δίπολου.

teleftaio_kalokairi_kritiki2

Η Κουσιγιάνοβιτς δεν περιορίζεται στην καταγγελία της πατριαρχίας μέσω της αφήγησης, αλλά επιδιώκει ακόμα να ανατρέψει τον συνήθη τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται στο σινεμά οι θηλυκότητες. Η κάμερά της μένει χαρακτηριστικά προσκολλημένη στη Φιλίποβιτς, σε μια απόπειρα να αποδιώξει από πάνω της κάθε έννοια ηδονοβλεψίας και, άρα, να χειραφετηθεί δραματουργικά όσο και κινηματογραφικά. Πρόκειται για μια αληθινά ενδυναμωτική προς την ηρωίδα της κίνηση, η οποία ωστόσο πετυχαίνει μόνο κατά το ήμισυ.

Στο χαρτί, ο χαρακτήρας της Γιούλια δεν αποκτά ποτέ το βάθος που θα όφειλε, την ώρα που οι ενδόμυχες επιθυμίες της σε όλη τη διάρκεια της ταινίας παραμένουν ένας ασαφής υπαινιγμός. Με αυτό τον τρόπο, η Κροάτισσα δημιουργός χειρίζεται άνισα τη συνειδητή αμφισημία των προθέσεων της ηρωίδας, η οποία μοιάζει να αντιδρά περισσότερο παρορμητικά παρά αποφασιστικά, θολώνοντας περισσότερο τα νερά. Μια απόρροια αυτού είναι το φιλμ να υιοθετεί μια όλο και πιο αναμενόμενη κατεύθυνση, ώστε να επιλύσει τις εκκρεμότητές του, με τις διόλου διακριτικά γραμμένες προοικονομίες και μεταφορές να συνηγορούν άθελά τους σε αυτήν. Στο φινάλε, δεδομένων των αρετών και της ανανεωτικά μαχητικής φύσης του, το φιλμ μένει απροσδόκητα στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Κροατία. 2021. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταίο Καλοκαίρι

Murina
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 96 '
  • Αντονέτα Άλαματ Κουσιγιάνοβιτς

Σε ένα ειδυλλιακό νησί, μια νεαρή κοπέλα συγκρούεται με τον καταπιεστικό πατέρα της όταν κλέβει την προσοχή ενός φίλου του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.