Σινεφίλ διήμερο στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά τη σειρά των καλοκαιρινών του δράσεων με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών ως προέκταση της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ινστιτούτου Γκαίτε στο πλαίσιο του FILM CLUB, όπως και του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση.

Katzelmacher © Rainer Werner Fassbinder Foundation

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το Film Club αναπτύσσεται σε ξεχωριστά "επεισόδια" τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σποραδικά από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, θα προβληθούν ταινίες από την Ταινιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε μαζί με φιλμ που προτείνονται από τους συνεργάτες του Film Club.

Το καθένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ένα φεστιβάλ που έχει προσκληθεί από το Ινστιτούτου Γκαίτε να επιμεληθεί τη συγκεκριμένη βραδιά προβολών, επιλέγοντας μια ταινία από την πλούσια Ταινιοθήκη του Goethe-Institut, η οποία θα προβληθεί μαζί με μια άλλη ταινία της επιλογής του εκάστοτε φεστιβάλ. Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο αίθριο του Ινστιτούτου Γκαίτε, σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF). Το Film Club είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Athen.

Happy Day Παντελής Βούλγαρης
© Greek Film Center

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά τη σειρά των καλοκαιρινών του δράσεων με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών ως προέκταση της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ινστιτούτου Γκαίτε στο πλαίσιο του FILM CLUB, όπως και του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση. 

Το εργαστήριο διαμεσικών ερμηνευτικών στρατηγικών για οπτικοακουστικά αρχεία, Περιφερειακή όραση, συντονίζει ο Tamer El Said, συνιδρυτής της Cimatheque. Φέτος, το SIFF προσκαλεί επιλεγμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Αίγυπτο να δουλέψουν με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που θα τους χορηγηθεί από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, και το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα την Σύρο. Το εργαστήριο Περιφερειακή όραση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. 

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 13 Ιουλίου, 9 μ.μ.

Happy Day, Παντελής Βούλγαρης (1976)
Η ταινία "Happy Day" πραγματεύεται τις εμπειρίες πολιτικών κρατουμένων που εξορίστηκαν σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η φιγούρα ενός κρατούμενου που αρνείται να υποταχθεί.

Πέμπτη 14 Ιουλίου, 9 μ.μ.

Ο Έλληνας γείτονας / Katzelmacher, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1969)
Μια ταινία γύρω από μια παρέα νεαρών ζευγαριών που βαριούνται και περνάνε τον χρόνο τους συζητώντας, πίνοντας, παίζοντας χαρτιά και χαζολογώντας. Ο Γιώργος, ένας εργάτης από την Ελλάδα (τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Φασμπίντερ) γίνεται αντικείμενο περιέργειας για τις γυναίκες, ενώ εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους άντρες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.