Οι νικητές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους τίτλους των ταινιών στις οποίες απένειμε τις δάφνες της η διοργάνωση.

i_makra_poreia «Η Μακριά Πορεία»

Έπεσε η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (26/5-16/6) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη διοργάνωση να απονέμει τις δάφνες τις στις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Η τελετή, την οποία ανέλαβε ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, διεξήχθη παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα πολιτισμού, Νικόλα Γιατραμωνλάκη, τον οποίο υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τους φετινούς νικητές αποτελούταν από τους: Σεσίλια Mπαριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Mar del Plata), Πέτρο Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ). Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία "Η Μακρά Πορεία" του Κίρο Ρούσο, ο οποίος ήταν παρών στην Ταινιοθήκη και παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Το φιλμ αφορά την ιστορία μιας ομάδας βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία "για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος".

pedro_aaff
"Πέδρο"

Έπειτα, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία "Ξερή Γη που Φλέγεται" των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για "την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!".  Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο,  γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

Ακολούθως, ειδική μνεία απέσπασε η ταινία "Πέδρο" του Νατές Χεντζέ που γυρίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας. Η ταινία υπογραμμίζει το διπλό δεσμό της φτώχειας και της προκατάληψης με τον (αντι)ήρωα να  έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή των συγχωριανών του. Η επιτροπή εξήρε "την μοναδική ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή και το απαράμιλλο και ακριβές οπτικό κινηματογραφικό του στυλ που υποστηρίζει και προωθεί την αφήγηση". To βραβείο παρέλαβε η Ανίτα Νάγκμπαλ, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας.

Σημειώστε πως το Πρωτοποριακό συνεχίζεται με επιλεγμένες προβολές έως τις 18/6. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα:
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.