Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

5

Η σπουδαιότερη ίσως χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος είναι ένα ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής των ρόλων αρσενικού-θηλυκού, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης.

Merikoi_to_protimoun_kafto

Διασκευάζοντας με τον μόνιμο συνσεναριογράφο του Άι Έι Ελ Ντάιμοντ τη γαλλική ταινία "Fanfare d'Amour" (1935) του Ρισάρ Ποτιέ, η οποία γνώρισε ένα γερμανικό ριμέικ το 1951, ο Μπίλι Γουάιλντερ δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με την ιστορία δύο μουσικών που γίνονται μάρτυρες ενός φονικού της μαφίας και για να γλιτώσουν μεταμφιέζονται σε γυναίκες, ακολουθώντας μέχρι το Μαϊάμι ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ ("Όσα Παίρνει ο Άνεμος") τον συμβούλευσε να μη συνδυάσει πολυβόλα και cross dressing σε μία ταινία, αλλά ο Γουάιλντερ τον διέψευσε με τον ηχηρότερο τρόπο, στήνοντας ένα περιπετειώδες, ανατρεπτικό, αστείο και απολαυστικό παιχνίδι αντιστροφής ρόλων, βασισμένο στις πολλαπλές έννοιες της μεταμφίεσης – που, όπως και στον Σαίξπηρ, καλύπτει και συγχρόνως απελευθερώνει ένστικτα και επιθυμίες. Οι διαρκείς αλλαγές ταυτοτήτων τις οποίες υιοθετούν οι χαρακτήρες (οι δύο μουσικοί υποδύονται τις γυναίκες, ο Τζο τον εκατομμυριούχο, η Σούγκαρ Κέιν την κοσμική κυρία) γεννούν απανωτές παρεξηγήσεις και διαδοχικά γκαγκ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το ένα φύλο να πλησιάσει/κατανοήσει το άλλο. Στο τέλος, η θρυλική πλέον ατάκα "nobody’s perfect" (το κορυφαίο κινηματογραφικό punchline) ολοκληρώνει το απίθανο αυτό μπέρδεμα συναισθημάτων και πόθων με τον πιο απρόοπτο τρόπο, αποκαλύπτοντας αφοπλιστικά όλες τις διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας.


Θεωρούμενο πλέον η σπουδαιότερη χολιγουντιανή κωμωδία του ομιλούντος, το "Μερικοί το Προτιμούν Καυτό" γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία (τρίτη ταινία της χρονιάς πίσω από τα "Μπεν Χουρ" και "Η Ωραία Κοιμωμένη") και απέσπασε το Όσκαρ κοστουμιών και άλλες πέντε υποψηφιότητες, δύο εκ των οποίων για τον ίδιο τον Γουάιλντερ (σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1959. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό

Some Like it Hot
5
  • Κωμωδία
  • 1959
  • Διάρκεια: 120 '
  • Μπίλι Γουάιλντερ

Στο Σικάγο της ποταπαγόρευσης, δυο απένταροι μουσικοί γίνονται μάρτυρες μιας γκανγκστερικής σφαγής. Για να γλιτώσουν τη ζωή τους, αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες και να φύγουν για το Μαϊάμι μαζί μ’ ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.