Αποκατάσταση και προβολή σπάνιων κλασικών φιλμ στο "Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου"

Βωβός γαλλικός κινηματογράφος, το εμβληματικό δράμα του Μανθούλη, η αρχική εκδοχή του ΝτεΠάλμα και άλλες εξαιρετικές ταινίες σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση.

the navigator buster keaton

Η αγαπημένη ενότητα του "Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου" της Αθήνας, το οποίο συνεχίζεται έως τις 15 Ιουνίου, μας προτείνει να ανακαλύψουμε εκ νέου στη μεγάλη οθόνη κλασικές, σπάνιες, αλλά και ξεχασμένες ή χαμένες ταινίες σε νέα, ψηφιακή αποκατάσταση.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 9.15 μ.μ, στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς, το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο πρώιμα βωβά φιλμ μυθοπλασίας, σε σκηνοθεσία δύο γυναικών: την "Ισπανική γιορτή" (1920, 27') της Ζερμέν Ντιλάκ και το "Ήλιος και σκιά" (1922, 53’) της Μουσιδόρα (συν-σκηνοθετεί ο Ζακ Λασέν), που αποδεικνύουν ότι η γυναικεία κινηματογραφική δημιουργία ήταν παρούσα στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920.

soleil et ombre musidora ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Προλογίζει η Σελίν Ρουιβό, ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση ταινιών. Τόσο η Ντιλάκ όσο και η Μουσιδόρα επέλεγαν να είναι οι ίδιες παραγωγοί των ταινιών τους ώστε να έχουν την ευκαιρία να δημιουργούν σύνθετους γυναικείους χαρακτήρες, οι οποίοι σε αυτές τις ταινίες έχουν κοινές αναφορές στην ισπανική κουλτούρα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: "Αποκατεστημένες και Υπέροχες: διάσωση και προβολή της κινηματογραφικής κληρονομιάς". Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει τις νέες τάσεις στην αποκατάσταση της κινηματογραφικής κληρονομιάς με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες προκλήσεις για τη συντήρηση του φιλμ και των ψηφιακών αρχείων καθώς και οι πολιτικές που καθορίζουν την προβολή και διάδοση κλασσικών αποκατεστημένων ταινιών της ιστορίας του κινηματογράφου, θα συζητηθούν με Έλληνες εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ξένους ειδικούς στην αποκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων, στελέχη ταινιοθηκών, διευθυντές φεστιβάλ και διευθυντές φωτογραφίας.

Κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις θα γίνουν από τη Μαρία Κομνηνού, τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χαιρετισμούς θα εκφωνήσουν ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού Μάρκος Χολέβας που διατελεί ως Πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Κ.Κ, ο Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε και Εκπρόσωπος του GSC, ο Γιώργος Φρέντζος, Πρόεδρος του GSC και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ομιλητές και ομιλήτριες θα είναι η Μάριαν Βούγιοβιτς, Υπεύθυνος προγραμματισμού της Ταινιοθήκης της Σερβίας, ο Εχσάν Κοσμπάχτ, Συνδιευθυντής του φεστιβάλ "Il CinemaRitrovato" στην Μπολόνια, σκηνοθέτης και συγγραφέας, η Σεσίλια Μπαριονουέβο, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ 'MardelPlata" στην Αργεντινή και επιμελήτρια κινηματογράφου, η Σελίν Ρουιβό, Επικεφαλής του "TechnicalCommission" της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων – "FIAF", και η Έλενα Ταμακάρο, Yποδιευθύντρια του εργαστηρίου "L’ ImmagineRitrovata" της Μπολόνια. Τον συντονισμό της συζήτησης αναλαμβάνει η Ηλέκτρα Βενάκη, η Υπεύθυνη των προγραμμάτων ψηφιοποίησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και συντονίστρια του Φεστιβάλ. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας σε ελληνικά και αγγλικά.

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ, στον θερινό κινηματογράφο ΛΑΪΣ, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί σε πρώτη προβολή, ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ, η εμβληματική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη "Πρόσωπο με πρόσωπο" (1966) , αλλά και διαδικτυακά (online προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες).

Πρόσωπο με Πρόσωπο

Οι προβολές της ενότητας "Αποκατεστημένες και υπέροχες" θα συνεχιστούν την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. με την κορυφαία κλασική κωμωδία "Ο Θαλασσοπόρος" (1924) του Μπάστερ Κίτον (από την οποία εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ τη φετινή αφίσα του). Οι διάφορες εκδοχές της ταινίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα ήταν είτε ελλιπείς ή η ποιότητα της εικόνας είχε υποβαθμιστεί από τα πολλά αντίγραφα. Η νέα αυτή αποκατάσταση σε 4Κ πραγματοποιήθηκε από το καλύτερα σωζόμενο φιλμ νιτρικής κυτταρίνης που είχε φτιαχτεί απευθείας από το αρχικό αρνητικό και το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Θα παρουσιαστεί με νέα μουσική συνοδεία του συνθέτη Αντόνιο Κόπολα. Η ταινία προβάλλεται και online εδώ.

Τέλος, την Τετάρτη 15 Ιουνίου θα προβληθεί "Το φάντασμα του παραδείσου" (1974) του Μπράιαν ΝτεΠάλμα, ταινία λήξης του 12ου ΦΠΚΑ (θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων). Η ταινία θα προβληθεί στην αρχική εκδοχή του σκηνοθέτη.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΜΟΥ ΜΠΡΑΙΑΝ ΝΤΕ ΠΑΛΜΑ

Για εισιτήρια δείτε εδώ και για αναλυτικές πληροφορίες για το αφιέρωμα και τις ταινίες του 12ου ΦΠΚΑ δείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.