Αφιέρωμα στον "κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη"

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτίνει φόρο τιμής στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ένα σημαντικό  αφιέρωμα της Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 ως τις 28 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του μεγάλου δημιουργού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε την έκθεση "Στη χώρα Καμπανέλλη: Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα" στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη (η οποία συνεχίζεται έως 30/07), ενώ σύντομα θα παρουσιάσει έκδοση για το έργο του.

"Στέλλα"

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθεί η ταινία  "Το κανόνι και τ’αηδόνι” (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, καθώς και οι εξής ταινίες στις οποίες υπογράφει το σενάριο (ή την επιμέλεια σεναρίου) · "Στέλλα" (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο  "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια"), "Η αρπαγή της Περσεφόνης" (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, "Το ποτάμι" (1959) του Νίκου Κούνδουρου (το σενάριο συνυπογράφουν οι: Ν.Κούνδουρος, Α.Σαμαράκης και Ι.Καμπανέλλης), "Η 7η ημέρα της Δημιουργίας" (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο), "Με τη λάμψη στα μάτια" (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη (επιμέλεια σεναρίου), "Το αμαξάκι" (1957) του Ντίνου Δημόπουλου (σενάριο: Ι.Καμπανέλλης, Ν.Κιούσης), "Η λίμνη των πόθων" (1958) του Γιώργου Ζερβού (διασκευή σεναρίου) και "Οι άσσοι του γηπέδου/ Κυριακάτικοι ήρωες" (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη. Τις ταινίες θα προλογίσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι.


 

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.