Kerr

2,5

Καφκική πολιτική αλληγορία με απόκοσμα απειλητική ατμόσφαιρα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ απολύτως πειστική.

Kerr

Από τους ταλαντούχους δημιουργούς του σύγχρονου τούρκικου σινεμά, ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου ξεχώρισε με τη συγκινητική "Περούκα" (2010) και το δραματικό θρίλερ "Δεν Είμαι Εγώ" (2013), ακολουθώντας τα βήματα ενός ευαίσθητου κοινωνικού ρεαλισμού. Στο ασπρόμαυρο "Sideway" του 2017, αντιθέτως, κολυμπά αδέξια έξω από τα κινηματογραφικά νερά του, καθώς δελεάζεται από μια στιλίστικη φιλοσοφική αλληγορία που μιμείται μανιερίστικα τον Μπέλα Ταρ.


Χωρίς να απομακρύνεται εντελώς από το ύφος της προηγούμενης ταινίας του, το ελληνικής συμπαραγωγής –όπως όλες οι τελευταίες δουλειές του Πιρσελίμογλου– "Kerr" είναι ένα βήμα καλοσχεδιασμένης "οπισθοχώρησης", μιας και οι φανερά αλληγορικές προθέσεις του καμουφλάρονται κάτω από το πέπλο ενός πιο χειροποίητου, ρεαλιστικού δράματος. Σ’ αυτό, ο Τζαν επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του πατέρα του, όπου και γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας ενός φόνου. Καταγγέλλοντάς τον στην αστυνομία, όχι μόνο αρχίζει να νιώθει σαν να είναι ο ίδιος ένοχος, αλλά παγιδεύεται σιγά σιγά και σε μια σειρά από παράξενα συμβάντα, ενώ στην επαρχιακή κωμόπολη κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω ενός φονικού σκύλου (ή μήπως ολόκληρης αγέλης;), που παραμένει ασύλληπτος.


Με αποτελεσματική απλότητα ο Πιρσελίμογλου ξεπερνά την ηθογραφική παρατήρηση μιας κλειστής, οπισθοδρομικής πραγματικότητας, εγκαθιστώντας με μικρές, διακριτικές σεναριακές και σκηνοθετικές κινήσεις μια απειλητική ατμόσφαιρα. Όσο αυτή παραμένει αφηρημένη αποδεικνύεται πιο υποβλητική, ισορροπώντας ανάμεσα σ’ έναν καφκικό εφιάλτη και σε μια πολιτική αλληγορία ολοκληρωτισμού και συνωμοσιολογίας. Τι απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στον Τζαν είναι αληθινό και τι προϊόν της τρομοκρατημένης φαντασίας του; Οι απαντήσεις του "Kerr", όσο κι αν εκείνο θέλει να τις κρατήσει (προβλέψιμα) ανοιχτές και διφορούμενες, μοιάζουν δραματικά ισχνές και φιλοσοφικά ετοιμοπαράδοτες.

Τουρκία, Ελλάδα, Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: BAD CROWD

Περισσότερες πληροφορίες

Kerr

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2021
  • Διάρκεια: 101 '
  • Ταϊφούν Πιρσελίμογλου

O Τζαν επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του πατέρα του, όπου και γίνεται ο μοναδικός μάρτυρας ενός φόνου. Καταγγέλλοντάς τον στην αστυνομία, παγιδεύεται σε μια σειρά από παράξενα συμβάντα, ενώ στην πόλη κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.