Η Παναγία των Παρισιών Φλέγεται

2

Αναπαράσταση των αληθινών γεγονότων με το ένα πόδι στο ντοκιμαντέρ και το άλλο στην περιπέτεια καταστροφής. Θεαματική η γενναία προσπάθεια των πυροσβεστών, άστοχες οι περισσότερες μυθοπλαστικές παρεμβάσεις.

H_Panagia_ton_Parision_Flegetai

Έχοντας κερδίσει το ξενόγλωσσο Όσκαρ με το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ("Μαύρο και Άσπρο σε Χρώμα") και αφού γνώρισε μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στη δεκαετία του ’80 ("Ο Πόλεμος με τη Φωτιά", "Το Όνομα του Ρόδου", "Η Αρκούδα"), ο Ζαν-Ζακ Ανό πέρασε στην αφάνεια μετά την αγγλόφωνη πολεμική περιπέτεια "Εχθρός προ των Πυλών" του 2001. Η δυναμική επιστροφή του γίνεται με ένα θεαματικό δράμα βασισμένο στα αληθινά γεγονότα της 15ης Απριλίου 2019. Τότε που μια σειρά από ατυχείς παραβλέψεις και εγκληματικές αμέλειες οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων.


Πριν από τρία χρόνια, έργα επισκευής εξελίσσονταν στη στέγη του ιστορικού καθεδρικού του Παρισιού, ο οποίος μετρά 860 χρόνια ζωής και δέχεται γύρω στους 12 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Πιθανότατα από ένα βραχυκύκλωμα, χωρίς να αποκλείεται η αιτία να είναι κάποιο αναμμένο τσιγάρο, στις 6.18 το απόγευμα ξέσπασε στο κεντρικό κλίτος μια μικρή φωτιά, η οποία όμως έγινε αντιληπτή με καθυστέρηση ενός τετάρτου, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμο. Η ασυνεννοησία των υπευθύνων, τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας και η αδυναμία της πυροσβεστικής να φτάσει εγκαίρως στο ναό με πλήρεις δυνάμεις, λόγω του μποτιλιαρίσματος, έκαναν την πυρκαγιά ανεξέλεγκτη, έτοιμη όχι μόνο να καταστρέψει ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και να οδηγήσει σε κατάρρευση μεγάλο μέρος του κτιρίου.


Ο Ζαν-Ζακ Ανό ζωντανεύει τα πραγματικά περιστατικά με το ένα πόδι στο ντοκιμαντέρ και το άλλο στην περιπέτεια καταστροφής. Το πρώτο πατά σταθερότερα, εστιάζοντας ρεαλιστικά στη γενναία προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ το άλλο σκουντουφλά στις άστοχες ως επί το πλείστον μυθοπλαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες προσπαθούν άλλοτε με αφέλεια (ο γραφικός διευθυντής Ρολάν Πραντ) κι άλλοτε με χολιγουντιανή συναισθηματικότητα να νοστιμίσουν το ξερό ντοκουμέντο. Το αποτέλεσμα έχει μια ρεπορταζιακή δυναμική (γίνεται εκτεταμένη χρήση τηλεοπτικών εικόνων και βίντεο από κινητά τηλέφωνα), αλλά και την παλιομοδίτικη αύρα μιας θεαματικής τηλεταινίας, φοβούμενης να απομακρυνθεί από την αυστηρή πιστότητα για χάρη της δημιουργικής σεναριακής φαντασίας.

Γαλλία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παναγία των Παρισίων Φλέγεται

Notre-Dame Brûle
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 110 '
  • Ζαν-Ζακ Ανό

Στις 15 Απριλίου 2019 η στέγη της Παναγίας των Παρισίων παίρνει φωτιά, η οποία εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μπορεί να καταστρέψει ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια, απειλώντας με κατάρρευση μεγάλο μέρος του ιστορικού καθεδρικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.