Γνωριμία με "αθέατο" σινεμά στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Παρακολουθήσαμε ταινίες κινηματογραφικά ανεξερεύνητων χωρών στη διοργάνωση με έδρα την Καλαμάτα, η οποία διαθέτει δυναμική για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

softie2 «Σόφτι»

Στην καρδιά του κέντρου της Καλαμάτας, επί της πεζοδρομημένης οδού Αριστομένους, βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο της πόλης όπου και φιλοξενούνται οι ταινίες του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (8-17/4). Η διοργάνωση αποτέλεσε ιδανική αφορμή ώστε να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και να παρακολουθήσουμε από κοντά ένα φεστιβάλ το οποίο διαθέτει προοπτικές να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η επιλογή του φεστιβαλικού προγράμματος να δίνει χώρο έκφρασης σε δημιουργούς και εθνικές κινηματογραφίες οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στους σινεφίλ. Φέτος, για παράδειγμα, το κεντρικό αφιέρωμα αφορά τα ντοκιμαντέρ γύρω από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μερικά από τα οποία αποδείχθηκαν ευχάριστες εκπλήξεις. Στο "Αφρικανική Αποκάλυψη" (Ρομπ Λέμκιν), ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Λέμκιν, με αφορμή το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ "Η Καρδιά του Σκότους", πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας και εξερεύνησης της ιστορίας της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο, καταλήγοντας σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα για το αιματηρό αποτύπωμα των Ευρωπαίων στην περιοχή, το οποίο όσο κι αν οι Δυτικοί θέλουν να ξεχάσουν, οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί αδυνατούν να ξεπεράσουν.

african_apocalypse
"Αφρικανική Αποκάλυψη"

Από την άλλη, το πολιτικό ντοκιμαντέρ "Σόφτι" (Σαμ Σόκο) παίρνει το όνομά του από τον ακτιβιστή Μπονιφάσε "Σόφτι" Μουάνγκι. Ο έμπειρος στο μαχόμενο φωτορεπορτάζ Κενυάτης, έπειτα από χρόνια αγώνων για κοινωνικές διεκδικήσεις, αποφασίζει να ηγηθεί του δικού του κινήματος, θέτοντας υποψηφιότητα στις διεφθαρμένες προεδρικές εκλογές της χώρας του. Όσα καταγράφει ο Σόκο είναι αποκαρδιωτικά όσο και αποκαλυπτικά του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένος ο ατρόμητος πρωταγωνιστής της ταινίας.

Το φεστιβάλ, βέβαια, φιλοξενεί και πολλά αξιοπρόσεκτα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Όπως το βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου "Επιστροφή στη Γη" (Χρύσα Τζελέπη & Άκης Κερσανίδης), η "Οφειλή" του βετεράνου Σταύρου Ψυλλάκη, το γυρισμένο κατά τη διάρκεια της πρώτης πανελλαδικής καραντίνας "Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις" (Χρήστος Μπάρμπας), αλλά και το πάντα επίκαιρο, πολιτικοποιημένο ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη με τίτλο "Χρυσή Αυγή, Υπόθεση Όλων μας". Αυτά και πολλά ακόμα φιλμ είναι διαθέσιμα δωρεάν στους σινεφίλ που κατοικούν στην Ελλάδα, μέσω στης επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης (www.peloponnisosdocfestival.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.