Το φεστιβάλ Βερολίνου καλεί για ειρήνη στην Ουκρανία

Με γραπτή δήλωσή της η Μπερλινάλε στέκεται αλληλέγγυα στον ουκρανικό λαό.

mariette_rissenbeek_carlo_chatrian © Dirk Michael Deckbar_Berlinale 2022 ©Dirk Michael Deckbar / Berlinale 2022

Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου μπορεί να ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες (20/2), ωστόσο οι διευθυντές του Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Σατριάν μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, απέστειλαν γραπτή δήλωση αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της Μπερλινάλε:

"Εμείς -οι εργαζόμενοι στα φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές... - σκεφτόματε εγκάρδια τους φίλους μας στην Ουκρανία και στεκόμαστε πλάι τους ζητώντας ειρήνη.

Πριν από μία εβδομάδα, το φεστιβάλ Βερολίνου γιόρταζε το τέλος μιας περίπλοκης αλλά επιτυχημένης διοργάνωσης. Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να απολαύσουν συλλογικά μια ευτυχή εμπειρία. Το αίσθημα της επανένωσης όλων, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκείας ή κουλτούρας, μας μετέφερε με έναν τρόπο που μόνο τα κινηματογραφικά φεστιβάλ μπορούν να το καταφέρουν.

Καθώς αυτές οι αναμνήσεις παραμένουν νωπές, άλλες εικόνες παραβίασαν τις ζωές μας, φέρνοντας μαζί τους μια δυσοίωνη προοπτική. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης. Ως μια άλλη έκθεση του ελεύθερου κόσμου, η Μπερλινάλε ανέκαθεν τοποθετούσε στον πυρήνα της την ιδέα της ελευθερίας και της βούλησης να γεφυρωθούν η Ανατολή κι η Δύση.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το φεστιβάλ Βερολίνου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ταινίες σχετικές με την ουκρανική ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας σε όλα τα τμήματα της διοργάνωσης, όπως πρόσφατα, το φετινό "Klondike" της Μαρίν Ελ Γκόρμπαχ και το "Terykony" της Τάρας Τομένκο, το "Numbers" του Όλεγκ Σέντσοφ το 2020, μέχρι ακόμα παλαιότερα με τις ταινίες της Κίρα Μουρατόβα και τα πρώτα φιλμ του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι αλλά και πολλούς περισσότερους.

Οι ταινίες δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία και το ρου της ιστορίας, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή των μυαλών των ανθρώπων. Οι ταινίες μας λένε πως ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη ώστε να προστεθεί ακόμα περισσότερος πόνος και καταστροφή".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.