5 κινηματογραφικά φιλιά που έμειναν αξέχαστα

Παράνομα ή και όχι, αλλά πάντα παθιασμένα, αυτά τα χείλη καίνε από έρωτα.

spider-man_upside_down_kiss

Κάποτε, ένας σκηνοθέτης είχε πει πως πριν από το σινεμά οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να φιλιούνται. Υπερβολή ή όχι, το δεδομένο είναι πως χάρη στις ταινίες έχουμε τουλάχιστον φανταστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους πώς θα θέλαμε να δώσουμε ένα φιλί στο πρόσωπο που έχουμε ερωτευτεί. Υπό βροχή, σε ένα πάρτι, με φόντο το ηλιοβασίλεμα, στην πρύμνη ενός πλοίου, ό,τι κι αν έχουμε σκεφτεί ο κινηματογράφος μας έχει προλάβει. Και αυτό οφείλεται, εν μέρει, σε εμβληματικά κινηματογραφικά φιλιά όπως τα 5 που ακολουθούν.

"Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι" (Φρεντ Ζίνεμαν, 1953)

Χαβάη, 1941, Ντέμπορα Κερ – Μπαρτ Λάνκαστερ κι ένας απαγορευμένος έρωτας που καψαλίζει, συνθέτουν μια διαχρονικά ακαταμάχητη ρομαντική σκηνή με φόντο τον Ατλαντικό. Η εν λόγω σκηνή ανήκει σε μία από τις καλύτερες στην ιστορία του σινεμά, όπως τη συμπεριλάβαμε στο μεγάλο σχετικό αφιέρωμα το "α".

"Η Λάιδη και ο Αλήτης" (Κλάιντ Τζερόνιμι, Γουίλφρεντ Τζάκσον & Χάμιλτον Λάσκι, 1955)

Ύστερα από αυτό το φιλί, κανένα ραντεβού που αφορούσε ιταλικό δείπνο με μακαρόνια δεν ήταν ξανα το ίδιο. Προσοχή μην μπλέξετε τα σπαγγέτι σας...

"Τιτανικός" (Τζέιμς Κάμερον, 1997)

Παρότι γυρισμένη σε στούντιο, αυτή η λουσμένη σε χρυσαφί ηλιαχτίδες σκηνή ανάμεσα στο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ έχει τα πάντα: το αίσθημα του απροσδόκητου, δύο πανέμορφους ερωτευμένους, μια ατάκα που καρφώθηκε στην ποπ κουλτούρα και ένα γλυκύτατο φιλί για το φινάλε.

"Spider-Man" (Σαμ Ράιμι, 2002)

Φιλί τύπου θυμάσαι πού ήσουν όταν το είδες. Εδώ ο Ράιμι εντελώς ρομαντικά μας υπενθυμίζει πως όταν κάποιος είναι υπερήρωας, έχει υπερδυνάμεις για κάθε περίσταση. Και ποιος άραγε είναι ο πιο σπουδαίος τρόπος να σμίξει με την αγαπημένη το ο Σπάιντι, αν όχι κρεμασμένος ανάποδα αφού έχει ισοπεδώσει ένα σωρό κακούς;

"Το Μυστικό του Brokeback Mountain" (Ανγκ Λι, 2005)

Βασικά, ποιο φιλί να πρωτοβάλει κανείς από την υπέροχη ταινία του Ανγκ Λι; Εν τέλει επιλέξαμε εκείνο που και σε ειδυλλιακή τοποθεσία συμβαίνει αλλά και σε απροσδόκητο μέρος. Πάρτε χαρτομάντηλα...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.