Όλα τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας σε ένα βιβλίο

Ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος επιχειρεί μια πολυδιάστατη κριτική αναδρομή σε όλα τα φιλμ που απέσπασαν την κορυφαία διάκριση από το 1929 έως και σήμερα

Oscar2

Το αμερικανικό σινεμά ήταν ανέκαθεν αυτό του μεγάλου θεάματος και της δεξιοτεχνικής αφήγησης, κυρίαρχο στις οθόνες ολόκληρου του κόσμου. Αναπόφευκτα, τα ακαδημαϊκά  βραβεία του αποτελούν όχι μόνο την υψηλότερου κύρους κινηματογραφική δικαίωση, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Η ιστορία των Όσκαρ είναι λοιπόν ένας από τους πολλούς τρόπους για να προσεγγίσει κάποιος την ψυχή και την καρδιά της χολιγουντιανής βιομηχανίας, μελετώντας τα επιτεύγματα για τα οποία αυτή η ίδια είναι περήφανη. Γιατί πίσω από τις μακριές τουαλέτες, τους ευχαριστήριους λόγους, το κόκκινο χαλί και το κουτσομπολιό, το "and the Oscar goes to…" κρύβει ζουμερή σινεφίλ πληροφορία η οποία αναμφίβολα ενδιαφέρει τον κάθε ενημερωμένο θαμώνα της σκοτεινής αίθουσας.  

Oscar1


Στο "ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας", μια καλαίσθητη έκδοση 270 σελίδων (εκδ. Ιανός), ο οξυδερκής  και σχολαστικός κριτικός Δημοσθένης Ξιφιλίνος κατάφερε να διανύσει την πορεία από το "Wings" ως το "Nomadland" λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις καλλιτεχνικές, ιστορικές και κοινωνικές παραμέτρους που καθόρισαν νικητές και χαμένους, υποψήφιους και αδικημένους. Αφιερώνοντας από δυο έως και τέσσερις σελίδες στην κάθε ταινία η οποία απέσπασε την κορυφαία οσκαρική διάκριση, επισημαίνει με θαρραλέο και αναλυτικό λόγο τολμηρές αποφάσεις και εξόφθαλμες αστοχίες, διαχρονικά αριστουργήματα και ξεπερασμένες μετριότητες. Με σύμμαχό του το πέρασμα του χρόνου, ο Ξιφιλίνος μπορεί και κοιτάζει την κινηματογραφική ιστορία με σύγχρονο βλέμμα, έχοντας πάντα στο νου του τις συνθήκες της στιγμής πάνω και έξω από τη μεγάλη οθόνη. Έτσι, πληροφορίες και κριτική άποψη συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό ταξίδι σ’ όλο τον αμερικανικό Κινηματογραφικό Κανόνα, στο οποίο σας περιμένουν μια σειρά από εκπλήξεις. Από το "Συνέβη Μια Νύχτα" και το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" μέχρι το "Πλατούν" και τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", δεν θα διαβάσετε εδώ όλα τα γνωστά και χιλιογραμμένα, αλλά μια φρέσκια σινε-προσέγγιση από έναν κριτικό ο οποίος αποτιμά τεκμηριωμένα κάτι το οποίο γνωρίζει καλά και αγαπά πολύ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.