Μικρά Όμορφα Άλογα

2

Η αύρα από τα «Παράσιτα» φυσάει ξέπνοα μέσα σε ένα στιλάτο, ατμοσφαιρικό δραματικό θρίλερ με αβαθή κοινωνική κριτική.

Μικρά Όμορφα Άλογα

Η δεύτερη ταινία του Greek weird Μιχάλη Κωνσταντάτου («Luton») μοιράζεται πολλά κοινά με τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, αν και ο Έλληνας σκηνοθέτης ολοκλήρωσε το σενάριό του πριν από την παγκόσμια επιτυχία του νοτιοκορεάτικου φιλμ. Οι ομοιότητές τους, όμως, υπογραμμίζουν την παγκοσμιότητα μιας ιδιότυπης κι αόρατης εν πολλοίς ταξικής πάλης, η οποία, και στις δυο περιπτώσεις, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με όρους δραματικού θρίλερ. Κι αν στα «Παράσιτα» ήταν μια λούμπεν οικογένεια εκείνη που εισέβαλε δεξιοτεχνικά στα εν οίκω ενός πλούσιου ζευγαριού με δυο παιδιά, εδώ έχουμε κάτι πιο απλό και μονοδιάστατο: ο Πέτρος κι η Αλίκη, μετά από μία απότομη αλλαγή στη ζωή τους, ζουν μαζί με τον μικρό τους γιο σε μια πολυτελή βίλα μιας παραθαλάσσιας επαρχιακής πόλης. Τι μυστικά όμως κρύβουν, προσποιούμενοι στην καθημερινότητά τους κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που πραγματικά είναι, ενώ επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν μόνιμα στην Αθήνα;

Μικρά Όμορφα Άλογα - εικόνα 1

Με σίγουρη σκηνοθετική ματιά, η οποία εγκαθιστά γρήγορα μια αδιόρατη απειλή στη φαινομενικά ειδυλλιακή ρουτίνα της τριμελούς οικογένειας, ο Κωνσταντάτος καταφέρνει να εξελίξει δραματικά το weird στιλ του «Luton». Λιγότερο ελλειπτικός, διατηρεί ένα παραξένισμα που κρατά την προσοχή του θεατή προσηλωμένη στη σιωπηλή, μυστηριώδη ζωή του Πέτρου και της Αλίκης (ζουν σε μια τεράστια μεζονέτα και ταυτόχρονα σε ένα μικροαστικό διαμέρισμα πολυκατοικίας;), μέχρι να αρχίσει σιγά σιγά να αποκαλύπτεται η αληθινή απόσταση ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι. Εκεί αρχίζει και η ίδια η ταινία να βαλτώνει σταδιακά σε μια στατική πλοκή με διάφανη αλληγορική διάσταση, τόσο σε ψυχολογικό (αντονιονικό) όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η αλλοτρίωση του σύγχρονου ζευγαριού βγαίνει μπροστά, το σασπένς που αφορά το μέλλον του συντηρείται με αναμενόμενες σεναριακές επινοήσεις (αν και πολλές, όπως η ανεξιχνίαστη συμπεριφορά των γειτόνων, μένουν ανεκμετάλλευτες) και η κορύφωση μοιάζει υπερβολικά αποδραματοποιημένη, ανίκανη να εστιάσει προς την ίδια κατεύθυνση τις όποιες ενδιαφέρουσες ιδέες της ταινίας και να «γδάρει» βαθύτερα τη γύρω μας πραγματικότητα.

Ελλάδα, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρά Όμορφα Άλογα

2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 107 '
  • Μιχάλης Κωνσταντάτος

Μετά από μία απότομη αλλαγή στη ζωή του, ένα ζευγάρι με ένα μικρό παιδί βρίσκει πρόσκαιρο καταφύγιο σε μια παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη. Η ζωή τους στην πολυτελή επαρχιακή βίλα, όμως, δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο φαίνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.