Το «Digger» είναι η ελληνική πρόταση για τα 94α Όσκαρ

Η ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη εκπροσωπεί την Ελλάδα στα επόμενα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το «Digger» είναι η ελληνική πρόταση για τα 94α Όσκαρ

Η εξαιρετική πορεία του «Digger» του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Τζώρτζη Γρηγοράκη που είχε μια πετυχημένη παραμονή στις ελληνικές αίθουσες και στο ενδιάμεσο απέσπασε βραβεία σε Μπερλινάλε, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και 10 Ίριδες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τώρα εξαργυρώνεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα 94α βραβεία Όσκαρ.

Το «Digger» προτείνεται στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ώστε να ληφθεί υπόψη για τις υποψηφιότητες της κατηγορίας καλύτερης διεθνούς ταινίας. Την επιλογή ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η επιτροπή αποτελούταν από τους: Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια, εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρος της επιτροπής), Δημήτρη Σοφιανόπουλο (σκηνοθέτης, αντιπρόεδρος της επιτροπής), Χρήστο Νίκου (σκηνοθέτης και περσινός προτεινόμενος για την εκπροσώπηση), Γιάννη Δασκαλοθανάση (διευθυντής φωτογραφίας), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), Δημήτρη Παπαδημητρίου (μουσικοσυνθέτης), Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο (κριτικός κινηματογράφου).

Να σημειώσουμε εδώ πως το «Digger» είχε προτείνει και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το «Digger», καθώς σύμφωνα με το δελτίο τύπου «έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια συνέντευξη για την πολιτική και την εργατική τάξη με τον "Παρείσακτο" Λαντζ Λι

Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης ("Οι Άθλιοι") μιλά στο "α" για το νέο του κοινωνικό δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2024

Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Slow

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για μια εναλλακτική ερωτική ιστορία η οποία αμφισβητεί με συγκινητική τρυφερότητα μια σειρά από στερεότυπα πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία και συντροφικότητα.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης.

Κόκκινο Νησί

Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.

Μπανέλ & Άνταμα

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.