Μπίλυ ο Ψεύτης

4

Ένα εξαίσιο δείγμα του φρι σίνεμα, ένα φιλμ το οποίο στέκεται χωρίς ρυτίδες στο σήμερα, μιλώντας στην καρδιά κάθε νέου που διψά για ανεξαρτησία.

Μπίλυ ο Ψεύτης

Ο Μπίλυ θα μπορούσε άνετα να ζει σήμερα ανάμεσά μας. Τι κι αν η ταινία διαδραματίζεται στα ’60s, ο ήρωάς της μοιράζεται πολλά κοινά με τη νεαρή γενιά του ίντερνετ· ασφυκτιά στο οικογενειακό σπίτι, διότι δε βγάζει αρκετά χρήματα για να φύγει, η φαντασία του οργιάζει ακούραστα όλη μέρα, ενώ οι υποσχέσεις ενός ρομάντζου είναι ικανές να του προσφέρουν ενέργεια για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, το φιλμ του τεχνίτη Τζον Σλέσινγκερ αποδεικνύεται πολλαπλά διορατικό. Στο πρόσωπο του Μπίλυ, τον οποίο ενσαρκώνει ένας εξαίσιος Τομ Κόρτνεϊ, αντανακλάται το πνιγηρό άλγος των νέων της μεταπολεμικής Αγγλίας. Συγκεκριμένα, εκείνων της εργατικής τάξης, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά αποτίνασσαν με κρότο μέρος της απαξίωσης που συνάντησαν στις πατριαρχικές οικογένειές τους και τις συντηρητικές εκπαιδευτικές δομές, μέσω του απελευθερωμένου σεξ και της ριζοσπαστικής τέχνης. Είτε αυτή ήταν ο κινηματογράφος –το εν λόγω φιλμ αποτελεί υπέροχο δείγμα του φρι σίνεμα– είτε αργότερα της μουσικής (mods, rockers, punks). Αυτή η μικρή επανάσταση, όμως, προϋποθέτει το θάρρος της διεκδίκησης της προσωπικής χειραφέτησης. Κάτι που συνειδητοποιεί ο μελαγχολικός Μπίλυ στον πικρό επίλογο.

Αγγλία. 1963. A/M. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπίλυ ο Ψεύτης

Billy Liar
4
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζον Σλέσινγκερ

Ένας ονειροπόλος νέος αναζητά διαφυγή από την πνιγηρή καθημερινότητά του στην επαρχιακή Αγγλία, χωρίς όμως να καταφέρνει να αποφύγει τις οικογενειακές, επαγγελματικές και ρομαντικές υποχρεώσεις του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.