9ο Syros International Film Festival: Η πανσέληνος του «off season» σινεμά ανατέλλει ξανά

Back to Syros! Το κυκλαδονήσι της καρδιάς μας μάς υποδέχτηκε για άλλη μια χρονιά, ώστε να συνεχίσουμε την σιν-εξερεύνηση, αυτή τη φορά στο πλαίσιο ενός SIFF «εκτός εποχής».

9ο Syros International Film Festival: Η πανσέληνος του «off season» σινεμά ανατέλλει ξανά

Πλέον μετράω τις ετήσιες (φεστιβαλικές) εξορμήσεις μου στη Σύρο όπως και τα μπάνια το καλοκαίρι: με απόλαυση και συνέπεια, ώστε να μη χάσω στιγμή από τις σινεφίλ συγκινήσεις που προσφέρει απλόχερα το νησί στους πιστούς του επισκέπτες. Παρότι συνήθως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που με βρίσκει να επιβιβάζομαι στη γραμμή του Blue Star, το φετινό ραντεβού ήρθε «εκτός εποχής», ακολουθώντας τη θεματική του Syros International Film Festival (22-26/7) που θέλει από πέρσυ τη διοργάνωση να υιοθετεί ένα πιο συμπτυγμένο αλλά εξίσου πολυσυλλεκτικό φορμά.

Μέσα σε πέντε βραδιές προβολών, το σινεφίλ φεστιβάλ, που μετράει πλέον εννέα χρόνια παρουσίας, κατάφερε και πάλι να μετατρέψει τα πιο απρόσμενα σημεία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σε θερινές αίθουσες, αψηφώντας τα μελτέμια αλλά τηρώντας κατά γράμμα τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι τρέχουσες συνθήκες. Από το drive in στη Ντελαγκράτσια – σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης – μέχρι το ανοιχτό κολυμβητήριο της Ερμούπολης, στήθηκε μία μικρότερη οθόνη που διασφάλιζε την αντοχή στον επίμονο αέρα, για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα που περιλάμβανε από κατά παραγγελία παραγωγές, μέχρι σημαντικές προβολές που συνομιλούσαν, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, με την εποχή.

9ο Syros International Film Festival: Η πανσέληνος του «off season» σινεμά ανατέλλει ξανά - εικόνα 1
Photo Credits: Αλέξανδρος Πετράκης - Inbulb

Μετά από την πρεμιέρα της διοργάνωσης με τις λυρικές «Daughters of the Dust» της Τζούλι Ντας στο θερινό σινεμά Παλλάς, η άφιξη μας στο νησί συνοδεύτηκε με την πρώτη παρουσίαση του νέου έργου της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη «Launching Ceremony», το οποίο προβλήθηκε στο βιομηχανικό τοπίο του ναυπηγείου του Ταρσανά, υπό τους live ήχους του θέρεμιν της Μέι Ρούσβελτ. Το έργο παρέμεινε στο χώρο με τη μορφή εγκατάστασης, για να συνδιαλεγεί με τα πλεούμενα που ανακατασκευάζονται στο σημείο που πάντα αποτελεί από τα σταθερά hotspots του φεστιβάλ.

Μιλώντας για τα ετήσια ραντεβού, το SIFF έκανε και φέτος μια στάση στην Ποσειδωνία για το drive in, την αμερικανική συνήθεια που έγινε λατρεία στη Σύρο πριν φτάσει ακόμα στην Αθήνα. Το φετινό double bill ήταν πολύ δυνατό για να επιτρέψει στους θεατές να πτοηθούν από τον αέρα που διαπερνούσε όσους δεν είχαν την τύχη να φτάσουν με τα αυτοκίνητά τους, συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο, έτοιμο να παρακολουθήσει ταινίες που διατρέχουν την πορεία από τη ζωή στο θάνατο και πίσω: πρώτα το ουμανιστικό «A Matter of Life and Death» των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρεσμπέργκερ και έπειτα το αριστουργηματικό «Beau Travail» της Κλερ Ντενί που καταφέρνει, χάρη σε έναν ανατριχιαστικό Ντενί Λαβάντ και τη δυναμική χορογράφηση σωμάτων και κάμερας να αποδομήσει μέσα σε μιάμιση ώρα ματσίλα και αποικιοκρατία. Οι κόρνες των αυτοκινήτων, που πήραν τη θέση των χειροκροτημάτων ήταν αρκετές για να συμπυκνώσουν την επιτυχία της προβολής.

9ο Syros International Film Festival: Η πανσέληνος του «off season» σινεμά ανατέλλει ξανά - εικόνα 2
Photo Credits: Αλέξανδρος Πετράκης - Inbulb

Το βράδυ της Κυριακής 25 του μήνα, μας βρήκε μπροστά στην άδεια πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου της Ερμούπολης, να βυθιζόμαστε στην παράνοια που δημιούργησε ένας άλλος ιός. Στα «Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης», την τελευταία ταινία της Φρίντας Λιάπα, ένας μεταδοτικός ιός σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες ξεκλειδώνουν τις τραυματικές μνήμες ενός αναπόφευκτου ζευγαριού, φτάνοντας τους στην κατάρρευση, με τους άθελους παραλληλισμούς της ταινίας με την πραγματικότητα να μας καθηλώνουν στις κερκίδες – τουλάχιστον μέχρι το φεγγάρι να ανατείλει ολόγιομο και κατακόκκινο πίσω από την οθόνη, και πάνω από την πανσέληνο που τους φωτίζει και να ξεκινήσει η μουσική περφόρμανς του Κωστή Δρυγιανάκη, πάνω στη βωβή ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοβ «Salt for Svanetia».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.