Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος μας μίλησε για το πώς στρώθηκε το έδαφος μιας τέτοιας παραγωγής.

Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη;

Δέκα εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επενδυθούν το επόμενο δίμηνο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των γυρισμάτων του Χολιγουντιανού περιπετειώδους θρίλερ «The Enforcer», γνωστό επίσης με τον τίτλο «Barracuda», που αγγίζει τα είκοσι εκατομμύρια προϋπολογισμό και έχει στη θέση του πρωταγωνιστή τον γνωστό και μη εξαιρετέο Αντόνιο Μπαντέρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος μας μίλησε για το πώς στρώθηκε το έδαφος μιας τέτοιας παραγωγής.

Πώς καταφέρατε να φέρετε στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα μιας τόσο μεγάλης παραγωγής;
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη περιφέρεια που απέκτησε πριν δύο χρόνια δικό της Film Office, για την υποστήριξη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, ανταποκρινόμενη άμεσα στην πρόσκληση του νεοσύστατου τότε ΕΚΟΜΕ.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και εγώ έχουμε δουλέψει πολύ για να κάνουμε την Περιφέρεια κόμβο διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, ταξιδέψαμε στην Αμερική, ήρθαμε σε επαφή με επιχειρηματίες και έτσι προέκυψε η γνωριμία με τους ανθρώπους της Millenium Media Group, και η απόφαση να μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς τους και των στούνιό τους στη Θεσσαλονίκη. Μετά ήρθε ο κορονοϊός και μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα άρχισαν να βελτιώνονται ξαναζεστάναμε τις επαφές και σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ και τον κο Κουάνη διαβάσαμε το σενάριο της ταινίας «Barracuda» και σκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έστειλε ανθρώπους να δουν το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, να πάρουν οπτικοακουστικό υλικό, τους ξεναγήσαμε με τον καλύτερο τρόπο και αφού καταφέραμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και να λύσουμε κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα σχετικά με άδειες μπορούμε μετά από δύο μήνες συνεργασίας να ανακοινώνουμε την πρώτη τέτοιου βεληνεκούς παραγωγή στην πόλη μας. Μάλιστα, η παραγωγή αυτή θα λειτουργήσει ως πιλότος για να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία και να φέρουμε εις πέρας μια ακόμη μεγαλύτερου budget παραγωγή που βρίσκεται στα σκαριά για το φθινόπωρο.

Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη; - εικόνα 1
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος

Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις της παραγωγής;
Είναι ενθουσιασμένοι με τη πόλη και με τους ανθρώπους της, δουλεύουν πολύ καλά με την ελληνική ομάδα, έχουν έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που ασχολούνται εδώ με τα οπτικοακουστικά μέσα, άλλωστε στους στόχους της συνεργασίας είναι να δουλέψει το εγχώριο δυναμικό. Η οικονομία των παραγωγών αυτών είναι πολυεπίπεδη, δουλεύουν καθημερινά ηλεκτρολόγοι, επιπλοποιοί και πολλές ακόμη ειδικότητες.

Ποιά θα είναι τα οφέλη της πόλης από τα συγκεκριμένα γυρίσματα;
Καταρχήν θα υπάρξουν άμεσα οφέλη, αφού 10 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν το επόμενο δίμηνο στην περιοχή μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι αντίστοιχες παραγωγές φέρνουν στη συνέχεια ένα τουριστικό ρεύμα, όπως έχουμε δει να γίνεται σε γειτονικές χώρες όπως η Κροατία.

Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη; - εικόνα 2

Υπήρξαν δυσκολίες για να κλειστεί η συνεργασία;
Προκύπτουν ζητήματα που τα λύνουμε άμεσα. Χρειάζονται αρκετά προσεκτικά βήματα και εργατοώρες για να έρθει εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Το Flim office βρίσκεται συνεχώς από πάνω, και για δύο μήνες τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, όσο και το ΕΚΟΜΕ φροντίζουν να λύνονται τα όποια προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι σε παραγωγές τέτοιου βεληνεκούς ο χρόνος είναι χρήμα και δεν πρέπει να χάνεται ούτε μία μέρα.

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να μπορούμε να προσελκύουμε 2-3 τέτοιες παραγωγές το χρόνο. Αυτό θα λειτουργήσει πολυεπίπεδα, θα δημιουργηθεί η σχετική τεχνογνωσία, και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν από αυτό για να μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερες παραγωγές.

Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη; - εικόνα 3
Αλέξανδρος Θάνος

Πώς βλέπετε τα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή σας;
Παρατηρείται μια τάση προς τον οδικό τουρισμό που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα, κυρίως από τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν και κάποιες ανερχόμενες αγορές όπως το Άμπου Ντάμπι, ενώ η Βρετανική αγορά μας προβληματίζει. Γενικά υπάρχει ζήτηση αλλά ακόμη δεν γίνονται κρατήσεις, όλα δείχνουν ότι οι κρατήσεις έχουν μετατοπιστεί για τελευταία στιγμή, οπότε από τον Ιούλιο και μετά περιμένουμε περισσότερα. Ο βασικός μας στόχος είναι ο οδικός τουρισμός. Ελπίζουμε να πάμε καλύτερα από πέρυσι και ταυτόχρονα να κρατήσουμε ασφαλή τον προορισμό επιδημιολογικά.

Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού;
Να επαναπροσδιορίζουμε το branding του προορισμού με τα νέα δεδομένα που θέτει ο covid. Εστιάζουμε στην εναλλακτικότητα και την αυθεντικότητα του προορισμού και των εμπειριών που μπορείς να ζήσεις εδώ. Η διατροφή, ο αγροτουρισμός, οι εναλλακτικές δραστηριότητες ανεβαίνουν πολύ έντονα ως κομμάτι της εμπειρίας. Αυτό δείχνουν οι τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στα δυναμικά κοινά. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανάλογες εμπειρίες. Φυσικά, μες σε αυτό το πλαίσιο, η γαστρονομία και προβολή της μακεδονικής κουζίνας αποτελεί ένα επίκαιρο κομμάτι της τουριστικής προβολής μας.

Η ταινία και τα γυρίσματα

Πώς κατάφερε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να φέρει το Χόλιγουντ και τον Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη; - εικόνα 4
Ο χαρακτήρας του Αντόνιο Μπαντέρας είναι ένας γκάνγκστερ που δουλεύει για μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα

Η ταινία αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του γεννημένου στην Αυστραλία Ρίτσαρντ Χιούζ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Γ. Πίτερ Ίλιφ («Στην Κόψη του Κύματος», «Παιχνίδια Ολέθρου», «Varsity Blues»). Στην παραγωγή βρίσκεται η εταιρία Millenium Media Group, η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να κατασκευάσει κινηματογραφικό στούντιο χολιγουντιανών προδιαγραφών στη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα όμως, η εταιρία παραγωγής θα επισκεφθεί την πόλη στις 28 Ιουνίου, όταν και ξεκινούν τα γυρίσματα του «Enforcer».

Πιο συγκεκριμένα, τα σκηνικά θα στηθούν στην ίδια τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Θέρμη, την Περαία και το Δέλτα Αξιού. Στόχος τα μέρη αυτά να μετασχηματιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονιστούν πειστικά όπως κομμάτια του Μαϊάμι και ορισμένα σημεία της Φλόριντα. Εκεί ο χαρακτήρας του Αντόνιο Μπαντέρας, ένας γκάνγκστερ που δουλεύει για μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα, αποφασίζει να αναλάβει δράση απέναντι στο αφεντικό του, όταν συνειδητοποιεί πως εκείνη εμπλέκεται σε κύκλωμα εμπορίου λευκής σαρκός. Η επιλογή του τόν φέρνει αντιμέτωπο με ολόκληρη την εγκληματική οργάνωση και ένα ανελέητο κυνηγητό έχει μόλις ξεκινήσει. Εκτός από τον Μπαντέρας, στο cast βρίσκουμε την Κέιτ Μπόσγουορθ και το ράπερ 2 Chains.

Η άφιξη στην Ελλάδα για εργασίες μιας τόσο μεγάλης παραγωγής έρχεται να επαληθεύσει την επιτυχημένη εφαρμογή του cash rebate, αλλά και την κατά τόπους λειτουργία των film office που βρίσκονται ανά την επικράτεια. Η συντονισμένη δράση φορέων, επιτροπών, κινηματογραφιστών κ.ο.κ. δεν αποτελεί δεδομένο για τα εγχώρια δεδομένα αλλά κεκτημένο, το οποίο χρήζει αποτελεσματικής προστασίας από την Πολιτεία. Δεν είναι δε τυχαίο, πως χάρη στις ολοένα και περισσότερες παραγωγές που φιλοξενούνται στη χώρα, έχουν αναπόφευκτα αυξηθεί οι θέσεις εργασίας για τους επαγγελματίες του σινεμά, τη στιγμή που γεννιούνται νεότερες. Ελπίζουμε αυτό να έχει την αντίστοιχη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Η συγκινητικότερη ερωτική ιστορία κι ένα πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στην επιθυμία και την απατηλή "εικόνα" της.

Ο Αρχηγός των Κατασκόπων

Προχειρότατο όσο και τετριμμένο σε όλα του κατασκοπικό θρίλερ, το οποίο λησμονείται τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Oxbelly Retreat 2024

Ανακοινώθηκαν σεναριογράφοι και συγγραφείς που συμμετείχαν στο φετινό Oxbelly.