"Χώρα, σε βλέπω": Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά

Μια σειρά από κινηματογραφικούς φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια δράση που επιδιώκει τη διάσωση σημαντικών εγχώριων φιλμ του 20ου αιώνα.

«Χώρα, σε βλέπω»: Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά

Μια μεγάλη γιορτή, αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης σύμπραξης διαφορετικών φορέων, περιμένει τους σινεφίλ το φθινόπωρο. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζουν το πρόγραμμα "Χώρα, σε βλέπω".

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ελληνικών ταινιών του 20ου αιώνα, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αφορά συνολικά 42 φιλμ μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους όλων των ειδών: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, ορισμένες κλασικές και αναγνωρισμένες, άλλες σπάνιες και δυσεύρετες. Τριάντα από αυτές πρόκειται να αποκατασταθούν ψηφιακά υπό την επιμέλεια της Ακαδημίας. Μεταξύ των τίτλων που βρίσκουμε στο πρόγραμμα είναι η "Αστέρω" (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929), ο "Δράκος" (Νίκος Κούνδουρος, 1956), το "Από την Άκρη της Πόλης" (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998), τα "Κορίτσια για Φίλημα" (Γιάννης Δαλιανίδης, 1965), η "Ευδοκία" (Αλέξης Δαμιανός, 1971) και το "Αθήναι" (Εύα Στεφανή, 1995).

"Χώρα, σε βλέπω": Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά - εικόνα 1
"Ο Δράκος"

Οι προβολές του "Χώρα, σε βλέπω" αναμένεται να γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες με 21 στάσεις και στις πέντε ηπείρους, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης των ταινιών, οι οποίες παράλληλα υποτιτλίζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους. Η δράση συνοδεύεται από μια ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο του "Χώρα, σε βλέπω" ετοιμάζεται μια εκπαιδευτική βαλίτσα που πρόκειται κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Η πρώτη στάση του "Χώρα, σε βλέπω" είναι προγραμματισμένη το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.