Inception

3,5

Θεαματικό, γεμάτο εκπλήξεις και μοντέρνες κινηματογραφικές ιδέες, το ονειρικό ταξίδι του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπερνά τα προβλήματα της σεναριακής του εσωστρέφειας, βγάζοντας το θεατή εκστατικό από τον αφηγηματικό του λαβύρινθο.

Inception

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κλείνει το μάτι στους αδελφούς Γουατσόφσκι, καθώς παρακολουθεί τις περιπέτειες του Ντομ Κομπ, ασυναγώνιστου βιομηχανικού κατασκόπου και διεθνούς φυγάδα, ο οποίος μπορεί να εισβάλλει στα όνειρα των ανθρώπων και να τους αποσπά πολύτιμα μυστικά. Δέχεται μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, στην οποία θα πρέπει να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο κάποιου, θέλοντας έτσι να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με το παρελθόν του. Από όνειρο σε όνειρο και από τη μια παραίσθηση στην άλλη, ο Βρετανός δημιουργός του «Memento» βυθίζει πρωταγωνιστές και θεατές σε μια συναρπαστική εσωτερική κατάδυση, ανακατεύοντας με ταχυδακτυλουργική μαεστρία τα κινηματογραφικά είδη: Θρίλερ, επιστημονική φαντασία, κατασκοπική περιπέτεια, ταινία καταστροφής, φιλμ νουάρ, αλλά και Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Τζέιμς Μποντ, Νίκολας Ρεγκ, Φίλιπ Ντικ, Μάικλ Μαν…

Inception - εικόνα 1

Η βιντεογκέιμ αισθητική περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα: η αφήγηση είναι αναστρέψιμη, τα επίπεδα δράσης πολλαπλά και οι ταχύτητές τους διαφορετικές, η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το πρωτοποριακής σύλληψης σάουντρακ του Χανς Ζίμερ επιτείνει την αίσθηση του hitech υπαρξιακού εφιάλτη. Με έναν τρόπο που προκαλεί ίλιγγο, το ανθρώπινο υποσυνείδητο αναδεικνύεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, το όνειρο και το σινεμά (η γέννηση εικόνων «από το μηδέν») ταυτίζονται με μαγικό τρόπο.

Περισσότερο βαρυφορτωμένο ‒καθώς οι συμβολισμοί περισσεύουν και πολλές υποπλοκές κολυμπάνε μέχρι τέλους στα ρηχά‒ παρά μπερδεμένο ή αποπροσανατολιστικό, το «Inception» είναι ένας μοντέρνος θρίαμβος του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον τον κόσμο που μας περιβάλλει· μέσα από την αντανάκλασή του. Το τελευταίο και ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία πλάνο υπογραμμίζει ακριβώς αυτό: τον 21ο αιώνα η μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια εξελίσσεται «μέσα μας», καθώς εμείς απλώς την παρακολουθούμε με μάτια… ερμητικά ανοιχτά.

ΗΠΑ 2010. Διάρκεια: 148΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Inception

3,5
  • Θρίλερ
  • 2010
  • Διάρκεια: 148 '
  • Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Ντομ Κομπ, ασυναγώνιστος βιομηχανικός κατάσκοπος και διεθνής φυγάς, μπορεί να εισβάλλει στα όνειρα των ανθρώπων και να τους αποσπά πολύτιμα μυστικά. Δέχεται μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, στην οποία θα πρέπει να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο κάποιου, θέλοντας έτσι να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με το παρελθόν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.