Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #21: «Braindead»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #21: «Braindead»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Εάν ανήκετε σε αυτούς οι οποίοι, όπως κι εγώ, ανακάλυψαν τον Πίτερ Τζάκσον βλέποντας την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ίσως αντιληφθείτε την έκπληξή μου όταν είδα για πρώτη φορά το «Braindead» (1992).

Κι αυτό γιατί δεν περίμενα η τρίτη ταινία του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη να είναι ένα αδιανόητα διασκεδαστικό gore πανηγύρι, όπως αργότερα συνειδητοποίησα πως συνέβαινε και με τις προηγούμενές του («Bad Taste», «Meet the Feebles»). Το «Braindead», βέβαια, είναι τρομερά διασκεδαστικό μόνο για όσους αντέχουν να βλέπουν αμέτρητες ποσότητες ψεύτικων σπλάχνων, μαζί με τόνους αίματος να ρίχνονται γενναιόδωρα στη μεγάλη οθόνη...

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #21: «Braindead» - εικόνα 1

Κι όμως, όλα ξεκινούν από έναν -όχι ακριβώς κεραυνοβόλο- έρωτα. Η γλυκιά Πακίτα (Νταϊάνα Πενιαλβέρ) θέλει επιτακτικά να συναντήσει τον άνθρωπο με τον οποίο θα μοιραστεί τη ζωή της, γι' αυτό αποφασίζει να διαβάσει τα ταρό. Οι κάρτες «δείχνουν», με το πιο απολαυστικά γραφικό τρόπο, τον Λάιονελ (Τίμοθι Μπαλμ), έναν ατζαμή και ντροπαλό άνδρα ο οποίος σύντομα θα κλέψει την καρδιά της. Τα μόνα εμπόδια στον έρωτά τους; Μια εμμονικά χειριστική μητέρα και ένας μολυσματικός αρουραίος - μαϊμού ο οποίος τη μετατρέπει σε δολοφονική νεκροζώντανη.

Όπως καταλάβατε, το «Braindead» συνδυάζει τους κανόνες των splatter ταινιών τρόμου και της σλάπστικ κωμωδίας με το... μελόδραμα (έμφαση στο μελό). Φανταστείτε το «Evil Dead» γυρισμένο από τον Τζον Χιούζ αντί για τον Σαμ Ράιμι και θα πάρετε μια ιδέα. Ο Τζάκσον, όμως, πετυχαίνει κάτι σπάνιο το οποίο προδίδει την αυθεντική σκηνοθετική φλέβα του. Την ώρα που κυριολεκτικά ξεσαλώνει σαν να βρίσκεται σε παιδική χαρά (οι κινήσεις της κάμερας είναι ηλεκτρισμένες, τα γκαγκς ασταμάτητα, το gore αμείωτο) και δεν επιδιώκει να «πει κάτι» με την ταινία, η περιπέτεια του Λάιονελ και της Πακίτα μετατρέπεται σε μια εξόχως ρομαντική ιστορία αγάπης. Γιατί μαζί μάχονται ενάντια στο πραγματικό κακό , προσπαθώντας από κοινού να απελευθερωθούν από τα συμπλέγματά τους - ο ένας να ανεξαρτητοποιηθεί ψυχολογικά έστω αργοπορημένα, η άλλη να μάθει στ' αλήθεια γιατί έχει ανάγκη να είναι ερωτευμένη,

Πρώτα όμως περνάνε 100 και πλέον λεπτά ακόρεστης σπλατεριάς και μερικοί αξέχαστοι χαρακτήρες, όπως ο προσωπικός αγαπημένος ιερέας (Στιούαρτ Ντεβένι), ο οποίος ουρλιάζει μανιασμένα «I kick ass for the Lord!» προτού μακελέψει όποιο ζόμπι βρει μπροστά του. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Τζάκσον μετά το «Braindead» σταμάτησε την ενασχόλησή του με το gore, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών προς ένα πιο μαζικό αλλά όχι φτωχότερο σινεμά, σκηνοθετώντας τα υπέροχα «Ουράνια Πλάσματα», με τη συνέχεια της καριέρας του να είναι γνωστή σε όλους...

«Zingaya!»

Βρείτε όλες τις must see ταινίες για την καραντίνα εδώ.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Σκιές": Εικαστικό αφιέρωμα στον Τζον Κασσαβέτη και την τέχνη του κινηματογράφου

Το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τιμά τον σπουδαίο σκηνοθέτη με μια εικαστική αναδρομή που φωτίζει την καλλιτεχνική του κληρονομιά μέσα από τα έργα τεσσάρων νέων καλλιτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2024

Πλούσια εβδομάδα κλασικού σινεμά από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Πριν την επίσημη έναρξή της η διοργάνωση προετοιμάζει το έδαφος με μια πλειάδα σπουδαίων ταινιών.

Αλμοδόβαρ, Μιγιαζάκι, Τζάρμους και όλες οι ταινίες του Cinobo Πατησίων

Δείτε με ποιους τίτλους ξεκινάει τη νέα εποχή του ο μέχρι πρότινος κινηματογράφος Αλεξάνδρα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (11-16/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Pharos BI Short Film Festival: Ένα τετραήμερο διεθνές φεστιβάλ στην Ελευσίνα με δημιουργούς από όλο τον κόσμο

Ένα διεθνές, διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία ανερχόμενων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο.

Πότε κυκλοφορεί η ταινία έναρξης των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας

Δείτε την ημερομηνία που η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα παραγωγή του Σον Μπέικερ θα βρεθεί στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Το Variety επιλέγει τις 100 καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών

Μια βαρυσήμαντη λίστα με πολλές ανατρεπτικές επιλογές παρουσίασε το σημαντικό αμερικανικό περιοδικό.