Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #20: «A Cock and Bull Story»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #20: «A Cock and Bull Story»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Ήταν μια εποχή, εκεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, που ο Μάικλ Γουίντερμποτομ ήταν ο σκληρότερα εργαζόμενος σκηνοθέτης στον κόσμο. Γυρίζοντας ασταμάτητα μια και δυο ταινίες κάθε χρόνο, τελειώνοντας το τολμηρό ερωτικό – και μουσικό(!) - δράμα «9 Songs» πέρασε το 2005 στην κινηματογραφική διασκευή ενός εμβληματικού όσο και αδύνατον να μεταφερθεί στην οθόνη μυθιστορήματος.

Το «Η ζωή και οι απόψεις του Τρίσταμ Σάντι, κυρίου από σόι» του Βρετανού συγγραφέα Λόρενς Στερν, δημοσιευμένο σε αποσπάσματα από το 1759 έως το 1767, είναι ένας θησαυρός της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, απόλυτα μοντέρνος ακόμα και σήμερα για την αντισυμβατική αφηγηματική δομή και την απολαυστικά πρωτότυπη, αλληλεπικαλυπτόμενη πλοκή του. Διηγούμενο τη φανταστική βιογραφία ενός Βρετανού ευγενή, έχει επηρεάσει με το ανατρεπτικό ύφος του ολόκληρη τη σύγχρονη μυθιστοριογραφία, ενώ ανάμεσα στους θαυμαστές του θα βρει κανείς από τον Σοπενχάουερ και τον Γκαίτε ως την Βιρτζίνια Γουλφ, τον Τζέιμς Τζόις και τον Μίλαν Κούντερα.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #20: «A Cock and Bull Story» - εικόνα 1

Το «A Cock and Bull Story» («Tristram Shandy: A Cock and Bull Story», 2005) δανείζεται την ευρηματικότητα και τη σπιρτάδα του πρωτότυπου υλικού για να στήσει ένα ψευδοντοκιμαντέρ πάνω στα γυρίσματα μιας ταινίας με θέμα το βιβλίο, αναμειγνύοντας έτσι καθημερινότητα, μυθοπλασία, αληθινούς ηθοποιούς και χαρακτήρες. Ο πρωταγωνιστής Στιβ Κούγκαν μπαίνει και βγαίνει διαρκώς στο ρόλο του Τρίστραμ, ο Ρομπ Μπράιντον - με τον οποίο θα αποτελέσουν αργότερα το δίδυμο του γαστριμαργικού «Ταξιδιού», πάντα σε σκηνοθεσία Γουίντερμποτομ – τον σιγοντάρει υποδειγματικά και ανάμεσα σε πάρτι, φλερτ, επαγγελματικούς ανταγωνισμούς, τηλεοπτικές συνεντεύξεις, συζητήσεις για το βιβλίο και κινηματογραφική δράση, πηγαινοερχόμαστε διαρκώς από τον 18ο στον 21ο αιώνα.

Η πραγματικότητα και η αναπαράστασή της γίνονται ένα, σε μια μεταμοντέρνα σάτιρα της αιώνιας και μάταιας πάλης να βάλουμε τη ζωή μας σε μια τάξη, να την κατανοήσουμε και να την αφηγηθούμε με αρχή, μέση και τέλος. Βρετανικό φλέγμα, σκηνοθετική εφευρετικότητα, σινεφίλ αναφορές (από τον «Μπάρι Λίντον» ως τα «X-Files») και μερικές απολαυστικές cameo εμφανίσεις (Τζίλιαν Άντερσον, Τζέρεμι Νόρθαμ, Ίαν Χαρτ, Στίβεν Φράι) σε μια ξεκαρδιστική, made in England «Αμερικάνικη Νύχτα».

Βρείτε όλες τις must see ταινίες για την καραντίνα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.