Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.
Λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο θρυλικός προπονητής των Spurs Γκρεγκ Πόποβιτς εμφανίστηκε στις κάμερες φορώντας μια μπλούζα που έγραφε με κεφαλαία: «Vote for Pedro». Εκτός από προφανή σπόντα στην πολιτική αναμέτρηση των Χίλαρι Κλιντον - Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρεία, ο προπονητής και κάτοχος πέντε πρωταθλημάτων του NBA απότεινε φόρο τιμής σε μία από τις πρώτες cult ταινίες των '00s.
Το «Napoleon Dynamite» (2004) γυρίστηκε με μικροσκοπικό προϋπολογισμό -για τα αμερικανικά δεδομένα- 400.000 δολαρίων, για να αποφέρει τελικά κάτι παραπάνω από 45 εκατομμύρια στο box office. Η απροσδόκητη αποδοχή της ταινίας που βασίστηκε αρκετά στις σχολικές εμπειρίες του σκηνοθέτη Τζάρεντ Χες και της συζύγου του Τζερούσα Χες, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο, ήταν το αποτέλεσμα μιας έξυπνης καμπάνιας προώθησης που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το κυρίαρχο ατού της ταινίας: τους εκκεντρικούς χαρακτήρες της.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται εκείνος που δανείζει το όνομά του στην ταινία και τον οποίο ενσαρκώνει ο Τζον Χέντερ, στο ρόλο με τον οποίο έχει ταυτιστεί μέχρι σήμερα. Ο ηθοποιός υποδύεται τον Ναπόλιον, έναν κοινωνικά άβολο σπασίκλα, ο οποίος αποκτά καινούριο φίλο στο σχολείο (τον ισπανόφωνο Πέδρο), τον οποίο πείθει να διεκδικήσει την προεδρεία του δεκαπενταμελούς παρά το γεγονός πως δεν τον ξέρει κανένας.
Στη βαθμίδα των weird κωμωδιών το «Napoleon Dynamite» βρίσκεται με ευκολία πολύ κοντά στην κορυφή, μιας και το off beat χιούμορ του πηγάζει τόσο από την παράξενη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών του όσο και από τις παράλογες καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται μπλεγμένοι. Εκείνο όμως που έκανε την ταινία να ξεχωρίζει είναι πως προσεγγίζει από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία τις εφηβικές φιλίες και τη σχολική πραγματικότητα εν γένει. Οι Χες αφηγούνται την ιστορία τους από τη μεριά των nerds, των περιθωριοποιημένων κάθε είδους, εκείνων που δε βρίσκουν το χώρο που τους αναλογεί στο σχολείο εξαιτίας της όψης και του παράταιρου κώδικα επικοινωνίας που υιοθετούν.
Ο Ναπόλιον, ο αδερφός του, αλλά και ο Πέδρο διαγράφουν το δικό τους δρόμο κόντρα στην κυριαρχία των cool εφήβων. Τα κατάφεραν όχι μόνο στην ταινία, χάρη στον επικό χορό που ρίχνει αυτοσχεδιάζοντας ο Χέντερ, αλλά και εκτός της σκοτεινής αίθουσας. Το «Napoleon Dynamite» ήταν από τις πρώτες ταινίες που σχετίζονταν με την κουλτούρα των geeks και οι οποίες έσπασαν τα ταμεία. Όλα αυτά, λίγα χρόνια πριν κάτσει για πρώτη φορά στον καναπέ η παρέα τού «The Big Bang Theory»...
Βρείτε όλες τις must see ταινίες για την καραντίνα εδώ.