Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #3: «Rubber»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #3: «Rubber»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε απλώς πως το «Rubber» (2010) είναι μια ταινία όπου πρωταγωνιστεί ένα λάστιχο με τηλεπαθητικές δυνάμεις και δολοφονικές διαθέσεις και να βάλουμε τελεία. Όμως θα έχουμε περιγράψει μόνο ένα μικρό μέρος του σουρεαλιστικού οίστρου που διαπνέει την cult ταινία του Κουεντίν Ντουπιέ.

Οι περισσότεροι ίσως τον γνωρίζετε ως Mr. Oizo ο Ντουπιέ όμως αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο εκκεντρικά ονόματα του γαλλικού σινεμά. Για να καταλάβετε, όταν το 2015 το ιστορικό Cahiers du Cinema αφιέρωσε αρκετές σελίδες του τεύχους Φεβρουαρίου στη φιλμογραφία του, σε δύο από αυτές ο σκηνοθέτης έγραψε «αυτοκριτικές» των ταινιών του. Έξι τότε συνολικά, μόλις δύο βαθμολόγησε με περισσότερο από 7/10, ενώ για το «Rubber» επιφύλασσε ιδιαίτερη μνεία (παρότι απέσπασε 6.5/10). Έγραφε τότε λοιπόν ο Ντουπιέ, σχολιάζοντας την ταινία του υπενθυμίζω, πως η εισαγωγή του «Rubber» είναι μία από τις καλύτερες εναρκτήριες σεκάνς των '00s.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε, καθώς πράγματι η πρώτη σεκάνς μένει αξέχαστη. Δε θα τη προδώσουμε, εννοείται, θα αναφέρουμε μόνο ότι προειδοποιεί τους θεατές πως όσα θα παρακολουθήσουν δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Διότι το «Rubber» είναι μια ωδή σε όσα συμβαίνουν χωρίς κανένα προφανή λόγο στις ταινίες (και στη ζωή), αλλά με έναν ανεξήγητο τρόπο αποκτούν τρομερή σημασία ή τα αποδεχόμαστε ως απολύτως φυσιολογικά.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #3: «Rubber» - εικόνα 1

Επιπλέον, η ταινία συνιστά ένα υπέροχο σχόλιο στη δύναμη του σινεμά να κατασκευάζει πειστικά αληθοφανείς κόσμους. Σαν ένα μεγάλου μήκους πείραμα Κουλέσοφ, το «Rubber» καταφέρνει να εξανθρωπίσει ένα λάστιχο χάρη στη σκηνοθεσία και το μοντάζ του Ντουπιέ, γι' αυτό μην απορήσετε αν σε κάποιο σημείο της ταινίας πιάσετε τον εαυτό σας να συγκινείται με την οδύσσεια του Ρόμπερτ. Α ναι, έτσι λένε τον πρωταγωνιστή μας.

Μεταμοντέρνο, σαρκαστικό, αστείρευτα χιουμοριστικό και πέρα ως πέρα εξωπραγματικό, το «Rubber» δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσετε ποτέ ότι το είδατε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.