Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν στη φυλακή για 23 χρόνια

Ένοχος για δύο από τις πέντε κατηγορίες ο πρώην μεγαλοπαραγωγός της Miramax.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν στη φυλακή για 23 χρόνια

Την επίσημη καταγραφή του ως σεξουαλικό παραβάτη και πάνω από δύο δεκαετίες στη φυλακή περιμένουν τον πρώην μεγαλοπαραγωγό της Miramax Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και βιασμό τρίτου βαθμού. Οι κατήγοροι είχαν προτείνει τη μέγιστη ποινή (29 έτη) ενώ η υπεράσπιση την ελάχιστη (5 έτη), επικαλούμενη την «εύθραυστη υγεία» και την προχωρημένη ηλικία του 68χρονου Γουάινστιν. Ο δικαστής Τζέιμς Μπερκ όμως τελικά αποφάσισε να τον καταδικάσει για 23 χρόνια συνολικά.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter και το Variety, προηγουμένως ο Γουάινστιν είχε πάρει το λόγο δηλώνοντας χαμηλόφωνα πως νιώθει «βαθιές τύψεις» για όσα προκάλεσε. Αυτό, βέβαια, προτού εκφράσει την άποψη πως «οι άνδρες είναι μπερδεμένοι από την όλη κατάσταση» και ότι «ανησυχεί για τη χώρα» καθώς «αυτή δεν είναι η σωστή ατμόσφαιρα για τις ΗΠΑ». Ακόμη, δεν έχασε την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι η κατακραυγή του κινήματος #MeToo επισκίασε το φιλανθρωπικό έργο του, με τους δικηγόρους του Γουάινστιν να ζητούν έλεος από τον δικαστή. Την τελευταία περίοδο και όσο πλησίαζε η ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής του, ο Γουάινστιν βρέθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο για δέκα μέρες αντιμετωπίζοντας καρδιακά προβλήματα.

Απέναντι στα λεγόμενά του βρέθηκαν οι αφοπλιστικές καταθέσεις των γυναικών οι οποίες περιέγραψαν με λεπτομέρεια τα όσα τους έκανε ο Γουάινστιν, ενώ στάθηκαν επίσης και την ανεπανόρθωτη ψυχολογική φθορά την οποία καλούνται να διαχειριστούν μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν δεκάδες εκείνες οι οποίες εξέθεσαν τη παραβατική συμπεριφορά του, η οποία για χρόνια έμενε ατιμώρητη.

Όμως μένει να φανεί εάν θα κριθεί ένοχος σε ακόμα μία δίκη που τον περιμένει στο Λος Άντζελες. Εκεί αναμένεται να εκδικαστούν δύο περιστατικά για τα οποία ο Γουάινστιν κατηγορείται μεταξύ πολλών άλλων για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δια εγκλωβισμού. Πάντως, η δίκη δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα λάβει χώρα.

Η καταδίκη του Γουάινστιν έρχεται να κλείσει έναν κύκλο αγώνα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν γυναίκες με τις οποίες είχε συνεργαστεί μαζί του έσπασαν τη σιωπή και αποκάλυψαν τις αποτρόπαιες πράξεις του. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και τεκτονικές αλλαγές που ξεπέρασαν τη βιομηχανία του θεάματος, γεννώντας τα κινήματα Time’s Up και #MeToo, τα οποία διεκδίκησαν δυναμικά τόσο την τιμωρία του Γουάινστιν όσο και άλλων αντρών με αντίστοιχη συμπεριφορά. Η ομάδα Silence Breakers, που αποτελείται από γυναίκες οι οποίες μίλησαν ενάντια στον Γουάινστιν όπως η Άσλεϊ Τζαντ και η Ρόουζ ΜακΓκόουαν, δήλωσε πως θα συνεχίσει τη μάχη: «Η κληρονομιά του Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι πως θα μείνει στην ιστορία ως καταδικασμένος βιαστής. Μπορεί να οδηγείται στη φυλακή, όμως όσο χρόνο και εάν περάσει εκεί δε θα είναι αρκετός για να επανορθώσει για τις ζωές και τις καριέρες που κατέστρεψε, αλλά και τη συνολική ζημιά που έχει προκαλέσει».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.