Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές

3

Σάτιρα της μεσανατολικής διαμάχης, η οποία διασκεδάζει, χωρίς σοβαροφάνεια, με τα φαρσικά τηλεοπτικά και φανατικά πολιτικά στερεότυπα.

Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές

Από τους Παλαιστίνιους σκηνοθέτες που προσπαθούν, όπως ο Ελία Σουλεϊμάν, να δουν το άλυτο εθνικό ζήτημά τους με ανάλαφρο κινηματογραφικό τρόπο, ο Σαμέχ Ζοάμπι («Man Without a Cell Phone», «Under the Same Sun») δοκιμάζει στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του να σχολιάσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη μέσα από μια σαπουνόπερα. Πρόκειται για το «Τελ Αβίβ φλέγεται», το οποίο γυρίζεται στη Ραμάλα και παρακολουθείται τόσο από αραβόφωνους όσο και από Ισραηλινούς, και αφορά τις προσπάθειες μιας Παλαιστίνιας κατασκόπου να αποσπάσει μυστικά έγγραφα από έναν Ισραηλινό στρατηγό, τον οποίο ερωτεύεται.

Ο Παλαιστίνιος Σαλάμ, ανιψιός του παραγωγού, δουλεύει σε αυτό ως βοηθός παραγωγής, αλλά μια σειρά συγκυριών τον προβιβάζουν σε σεναριογράφο της σειράς. Παράλληλα, στο φυλάκιο ελέγχου που περνά καθημερινά στο δρόμο για τη Ραμάλα, γνωρίζεται με έναν Ισραηλινό αξιωματικό, του οποίου η οικογένεια παρακολουθεί φανατικά το σίριαλ. Για να την εντυπωσιάσει, εκβιάζει τον Σαλάμ και, όντας γεμάτος ιδέες, αρχίζει να επεμβαίνει στην πλοκή. Οι δύο μαζί δεν αργούν να εκτοξεύσουν την τηλεθέαση του «Το Τελ Αβίβ φλέγεται» στα ύψη.

Τα φαρσικά τηλεοπτικά στερεότυπα των καθημερινών σίριαλ αναμειγνύονται έξυπνα με τα φανατικά πολιτικά κλισέ του μεσανατολικού προβλήματος, προσφέροντας σε αυτήν την απλοϊκή στην ουσία της μα ζωηρή στον τόνο της κωμωδία μια διαφορετική οδό προσέγγισης μιας εκρηκτικής καθημερινότητας. Πώς αυτή αντανακλάται σε πολιτιστικό επίπεδο; Πώς αναπαράγεται ως –καλλιτεχνικό κι εμπορικό– θέαμα; Ο 44χρονος Ζοάμπι, Ισραηλινός αραβικής καταγωγής, επιχειρεί να κοιτάξει πίσω από τις γερά παγιωμένες αντιλήψεις και των δύο πλευρών, μεταφέροντας στον Σαλάμ ένα μέρος και από τη δική του προσπάθεια «εθνικής ισορροπίας».

Αναγνωρίζοντας τις εκατέρωθεν προκαταλήψεις, προτιμά να τις εμπλέξει στην εξέλιξη της πλοκής χωρίς να τις δείχνει με το δάχτυλο, προκρίνοντας τη διασκεδαστική σάτιρα από τη διδακτική καταγγελία. Έτσι, αν και κάποιες φορές οι λύσεις έρχονται μέσα από συναισθηματικές ευκολίες, η έλλειψη σοβαροφάνειας διατηρεί τα μπερδέματα του αφελούς Σαλάμ μέχρι τέλους διασκεδαστικά και την (ηθελημένα αμβλυμμένη) χιουμοριστική κριτική κινηματογραφικά αποτελεσματική.

Βέλγιο, Ισραήλ, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές

Tel Aviv on Fire
3
  • Κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ζαμέχ Ζοαμπί

Ο Παλαιστίνιος Σαλάμ προβιβάζεται από βοηθός παραγωγής σε σεναριογράφο μιας δημοφιλούς σαπουνόπερας. Στο φυλάκιο ελέγχου όμως, το οποίο περνά καθημερινά, γνωρίζεται με έναν Ισραηλινό αξιωματικό γεμάτο ιδέες για το σίριαλ. Μαζί εκτοξεύουν την τηλεθέασή του στα ύψη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.