5 +1 λόγοι για να μη χάσετε το 12ο Animasyros

Οι ταινίες και οι εκδηλώσεις που μας τραβάνε στη Σύρο για άλλη μια χρονιά.

5 +1 λόγοι για να μη χάσετε το 12ο Animasyros

Το τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του καλοκαιριού βάζει το κυκλαδίτικο νησί στο επίκεντρο για 12η συνεχή χρονιά, με ενδιαφέρουσες προβολές από το χώρο του animation και παράλληλες εκδηλώσεις. Διαγωνιστικά τμήματα, ένα αφιέρωμα με οικολογική συνείδηση («AnimaGreen»), προβολές φόρος-τιμής στη Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν και μία συνεργασία με το Athens Pride συνθέτουν ένα μέρος μόνο του πλούσιου και πολυσυλλεκτικού προγράμματος. Λίγες μέρες πριν κατευθυνθούμε στη Σύρο (18-22/9), επιλέξαμε μερικές από τις πιο ιντριγκαδόρικες ταινίες και μία έκθεση, που δεν πρέπει να χάσετε στη φετινή διοργάνωση.

#1 «Το αηδόνι του αυτοκράτορα»

Η επιτυχημένη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το φεστιβάλ animation ταξιδεύει στη Σύρο, για να αφηγηθεί το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος. Σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πετσατώδη και animation της Ειρήνης Βιανέλλη, το έργο συνιστά μία αλληγορία για τη διάδραση της τέχνης και της τεχνολογίας και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη 12η διοργάνωση στο εντυπωσιακό θέατρο Απόλλων.

#2 «Zero Impunity»

Ο ακτιβισμός και η έρευνα συνδυάζονται στο ντοκιμαντέρ που μετουσιώθηκε σε παγκόσμιο κίνημα. Με τα σεξουαλικά εγκλήματα πολέμου στο επίκεντρο, οι Νίκολας Μπλις, Στέφαν Χιούμπερ-Μπλις και Ντένις Λάμπερτ δίνουν το λόγο στα θύματα τα οποία αρθρώνουν επιτέλους ελεύθερα τη δική τους φωνή. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Στέφαν Χιούμπερ-Μπλις.

#3 «Away»

Ένας μόνο άνθρωπος βρίσκεται πίσω από την πρόσφατα βραβευμένη στο φεστιβάλ του Ανεσί ταινία. Ο 25χρονος Λετονός Γκιντς Ζιμπαλόντις έγραψε, σκηνοθέτησε και πραγματοποίησε την πλήρη παραγωγή και animation του μεγάλου μήκους φιλμ, αποτυπώνοντας καρέ καρέ τη στοιχειωτική ιστορία ενός αγοριού που προσπαθεί να φτάσει στο λιμάνι, αφού πρώτα αντιμετωπίσει ένα γίγαντα.

#4 «Good Intentions»

Η Άννα Μάντζαρις εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις ελληνικές συμμετοχές του Animasyros, με το μικρού μήκους θρίλερ της για τους ανθρώπους που δεν παίρνουν σωστές αποφάσεις. Κάπως έτσι και η πρωταγωνίστρια της, μία νεαρή που εγκαταλείπει κάποιον μετά από τρακάρισμα και έρχεται αντιμέτωπη με παράξενες και τρομακτικές συνέπειες.

#5 «Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves»

Ένας υποδειγματικός υπάλληλος γραφείου μένει άνεργος και αναγκάζεται να εργαστεί ως ζιγκολό κρυφά από την οικογένειά του, στην προσπάθεια να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η δεκαπεντάλεπτη κωμωδία της Τσίντις Λούντγκρεν είναι μία από ενήλικες επιλογές του φεστιβάλ και διατηρεί το σχεδιασμό που έχουμε γνωρίσει και σε προηγούμενες ταινίες της («Manivald», 2017).

#6 Έκθεση: Αφίσες Πολωνών Καλλιτεχνών με έμπνευση από την Ελλάδα

5 +1 λόγοι για να μη χάσετε το 12ο Animasyros - εικόνα 1

Η επέτειος φιλίας 100 χρόνων ανάμεσα στην Πολωνία και την Ελλάδα γιορτάζεται με την έκθεση που φιλοξενεί το Animasyros στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του. Πρόσωπα της αρχαίας δραματουργίας και πιο σύγχρονες φιγούρες φιλοτεχνούνται ως αφίσες- έργα τέχνης από διάσημους Πολωνούς καλλιτέχνες.

i12ο Animasyros | 18-22/9 | Σύρος | Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.