Η Έβδομη Σφραγίδα

5

Ένας περίτεχνος, γοητευτικός στοχασμός πάνω στη ζωή και την τέχνη, όσο και μια από τις βαθύτερα φιλοσοφικές, άρτια δραματουργικές και αξεπέραστες εικαστικά κινηματογραφικές δημιουργίες.

Η Έβδομη Σφραγίδα

Μοντέρνο κινηματογραφικό ποίημα φτιαγμένο από συγκλονιστικές μεσαιωνικές εικόνες, η «Έβδομη Σφραγίδα» παραμένει μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του μεταπολεμικού σινεμά και φυσικά ένα από τα μπεργκμανικά αριστουργήματα (μαζί με τις «Άγριες Φράουλες» και την «Περσόνα») τα οποία καθόρισαν καλλιτεχνικά τον προηγούμενο αιώνα.

Η διάθεση του 39χρονου τότε Σουηδού δημιουργού να φέρει το θεατή αντιμέτωπο με τα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον απασχολούν γίνεται ξεκάθαρη από την πρώτη κιόλας σεκάνς της ταινίας, όπου ο Αντόνιους Μπλοκ, ένας ιππότης ο οποίος μαζί με τον ιπποκόμο του επιστρέφει στη χώρα του από τις Σταυροφορίες, συναντά το Θάνατο. Του προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να απαντήσει στις υπαρξιακές απορίες που τον βασανίζουν, ξεκινώντας έτσι μια εφιαλτική περιπλάνηση σε μια βόρεια Ευρώπη αφανισμένη από την πανούκλα.

Η Έβδομη Σφραγίδα - εικόνα 1

Εικόνες βγαλμένες από πίνακες του Πίτερ Μπρίγκελ και του Ιερώνυμου Μπος μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου ο Θεός, τον οποίο αναζητά εναγωνίως ο Μπλοκ και έχει οριστικά απαρνηθεί ο σκεπτικιστής ιπποκόμος του Γιένς, σιωπά εκκωφαντικά. Το ίδιο όμως και ο μοναχικός Θάνατος, ο οποίος δεν μπορεί ούτε αυτός να απαντήσει στις ανθρώπινες αγωνίες. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος («το μοναδικό θεμέλιο της θρησκείας») και η μισαλλοδοξία (μια γυναίκα οδηγείται στην πυρά κατηγορούμενη για μαγεία).

Στη ζοφερή αυτή προοπτική, η μόνη αισιόδοξη νότα έρχεται από ένα ζευγάρι σαλτιμπάγκων, οι οποίοι χαίρονται τις απλές στιγμές της καθημερινότητας και χάρη στη δύναμη της φαντασίας (η ικανότητα της τέχνης να μεταπλάθει την πραγματικότητα) είναι αυτοί που θα ξεγελάσουν το Θάνατο, ο οποίος θα παρασύρει όλο τον υπόλοιπο μπεργκμανικό θίασο σε έναν αποχαιρετιστήριο μακάβριο χορό. Ένα χορό ο οποίος θα ολοκληρώσει θεαματικά αυτόν τον περίτεχνο, γοητευτικό στοχασμό πάνω στη ζωή, την καλλιτεχνική δημιουργία, τον μεταφυσικό τρόμο και την υπαρξιακή λύτρωση, αλλά και μια από τις βαθύτερα φιλοσοφικές, άρτια δραματουργικές και αξεπέραστες εικαστικά κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.

Α/Μ. Σουηδία. 1957. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Έβδομη Σφραγίδα

Det Sjunde Inseglet / The Seventh Seal
5
  • Σινεφίλ
  • 1967
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα, συναντούν το Θάνατο. Ο ιππότης τού προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να βρει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα που τον βασανίζουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.