Η Θετική Πλευρά της Ζωής

2

Χολιγουντιανής κοπής ριμέικ της τεράστιας γαλλικής επιτυχίας «Άθικτοι», από το οποίο λείπει η κομψή φινέτσα και οι κινηματογραφικές λεπτομέρειες που έκαναν το πρωτότυπο φιλμ υπόδειγμα λαϊκής, συνταγογραφημένης κομεντί.

Η Θετική Πλευρά της Ζωής

Με 19,5 εκατομμύρια εισιτήρια στη χώρα της και 427 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις, οι «Άθικτοι» (2011) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά. Υπόδειγμα σεναριακής τελειοποίησης μιας εύπεπτης όσο και δοκιμασμένης κωμικής συνταγής, ανάγκασε τον ιδιοφυή παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν να αγοράσει το δικαίωμα διασκευής της απ’ το χαρτί κιόλας, πριν καν αυτή γυριστεί!

Περνώντας από σαράντα κύματα, ανάμεσά τους και το τσουνάμι που διέλυσε την εταιρεία παραγωγής του TWC (The Weinstein Company), το αγγλόφωνο ριμέικ φτάνει τελικά στις αίθουσες δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο πιο απλοϊκή κινηματογραφικά είναι μπροστά στην ευρωπαϊκή η χολιγουντιανή φόρμουλα μιας εμπορικής ταινίας.

Η Θετική Πλευρά της Ζωής - εικόνα 1

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, τουλάχιστον ως προς τα βασικά, γι’ αυτό και ο σεναριογράφος Τζον Χάρτμιρ μένει πιστός στις έξυπνες και πιασάρικες ιδέες της πρωτότυπης ταινίας, βασισμένης στις αντιθέσεις πλούσιος-φτωχός και διανοούμενος-λαϊκός τύπος. Έτσι, όταν ο βαθύπλουτος τετραπληγικός Φίλιπ Λακάς προσλαμβάνει, ενάντια σε κάθε ορθή κρίση, για βοηθό-νοσοκόμο του τον «χύμα», μαύρο Ντελ, η σχέση τους θα εξελιχτεί με τον πιο παράδοξα συμφιλιωτικό και πολύτιμο και για τους δυο τους τρόπο. Η αναμενόμενη αυτή διαδρομή περιγράφεται με τρυφερότητα, ευρηματικότητα και χιούμορ από τους Τολεντανό και Νακάς, οι οποίοι εναλλάσσουν με τίμια οικειότητα κωμικές και δραματικές στιγμές, χωρίς να χάνουν ποτέ από το στόχαστρό τους το θεατή.

Εδώ η εκτέλεση της ίδιας συνταγής είναι πιο άψυχη, οι μελοδραματικές υπερβολές εντονότερα τονισμένες και το κομψό φινίρισμα απόν. Το βασικό κόνσεπτ συνεχίζει να δουλεύει βέβαια, αλλά η μέθοδος δημιουργίας δραματικών αντιθέσεων, αστείων ανατροπών και συγκινητικών ξεσπασμάτων είναι πλήρως διάφανη, απλοποιημένη με μια περιττή χολιγουντιανή αφέλεια. Προσθέστε και την επαγγελματικά διεκπεραιωτική ερμηνεία των δυο πρωταγωνιστών (η σύγκριση με εκείνη των Ομάρ Σι και Φρανσουά Κλιζέ είναι συντριπτική) και έχετε μια ακόμα κομεντί της σειράς – τυποποιημένο προϊόν μιας καλολαδωμένης γιγάντιας δολαριομηχανής.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: ODEON / AUDIOVISUAL.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θετική Πλευρά της Ζωής

The Upside
2
  • Κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 126 '
  • Νιλ Μπέργκερ

Ένας πλούσιος τετραπληγικός προσλαμβάνει για βοηθό-νοσοκόμο του έναν νεαρό μαύρο, ο οποίος θα του αλλάξει την απαισιόδοξη άποψή του για τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.