Mortal Engines

2

Καταιγισμός κλισέ προσγειώνουν ανώμαλα μια νεανική περιπέτεια φαντασίας με ενδιαφέρουσα αισθητική, αλλά παντελώς αλλοπρόσαλλη πλοκή.

Mortal Engines

Αφού ολοκλήρωσε την τριλογία του «Χόμπιτ», ο Πίτερ Τζάκσον επέστρεψε στο σχέδιο που άρχισε να τον απασχολεί μετά τα «Παραδεισένια Οστά», σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Τη μεταφορά στην οθόνη του τετράτομου λογοτεχνικού μπεστ σέλερ του Βρετανού Φίλιπ Ριβ «Mortal engines», μιας νεανικής steampunk φαντασίας, στην οποία φουτουριστικοί κόσμοι συναντούν τη βιομηχανική αισθητική του 19ου αιώνα.

Κρατώντας λοιπόν τον ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού (μαζί με τις μόνιμες συνεργάτιδές του Φιλίπα Μπόγενς και Φραν Γουόλς), ο 57χρονος Νεοζηλανδός αγκαζάρει τον storyboard artist του Κρίστιαν Ρίβερς για σκηνοθέτη και μας μεταφέρει σε έναν οικολογικά και τεχνολογικά κατεστραμμένο μελλοντικό κόσμο, όπου οι επιζήσαντες ζουν σε κινούμενες πόλεις-γιγάντιες μηχανές. Ανάμεσά τους μια νεαρή κοπέλα που ζητά εκδίκηση, ένας μαθητευόμενος ιστορικός και μια επικηρυγμένη από τις αρχές, οι οποίοι θα ηγηθούν μιας επανάστασης ενάντια στην αυταρχική εξουσία του πολεμοχαρούς Λονδίνου.

Mortal Engines - εικόνα 1

Λάτρης των παραμυθένιων κόσμων και των εξωτικών κατορθωμάτων, ο Τζάκσον γοητεύεται από μια αντικαπιταλιστική αλληγορία, την οποία δεν φοβάται να συνδέσει με το Brexit και την επεκτατική τάση της αγγλόφωνης Δύσης προς ανατολάς. Σαφής όσο και ναΐφ αναφορά, η οποία μάλλον αδυνατίζει πολιτικά από την καρικατουρίστικη φιγούρα του Ταντέους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ) ως κακιασμένου ιμπεριαλιστή και από την αδυναμία της βαρυφορτωμένης ιστορίας να αποκολληθεί από τα κλισέ των εφηβικών περιπετειών φαντασίας.

Έτσι γραφικοί χαρακτήρες, εύκολες ανατροπές και καταιγισμός αφελειών προσγειώνουν ανώμαλα στην κοινοτοπία ένα χαριτωμένα φαντασμαγορικό θέαμα με ενδιαφέρουσα αισθητική, αλλά παντελώς αλλοπρόσαλλη πλοκή. Μάταια ο Τζάκσον αγωνίζεται να την εμπλουτίσει με ταξικούς διαχωρισμούς, οικολογικές ανησυχίες και αντιεξουσιαστικό λόγο, κρατώντας στο τέλος όρθια μόνο το καθησυχαστικό χάπι εντ και το γλυκερό ρομάντζο.

ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία. 2018. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Φονικές Μηχανές

Mortal Engines
2
  • Φαντασίας
  • 2018
  • Διάρκεια: 128 '
  • Κρίστιαν Ρίβερς

Σε έναν οικολογικά και τεχνολογικά κατεστραμμένο κόσμο, όπου οι επιζήσαντες ζουν σε κινούμενες πόλεις-γιγάντιες μηχανές, μια νεαρή κοπέλα που ζητά εκδίκηση, ένας μαθητευόμενος ιστορικός και μια επικηρυγμένη από τις αρχές θα ηγηθούν μιας επανάστασης ενάντια στην αυταρχική εξουσία του πολεμοχαρούς Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.