Η αποθέωση της σκηνοθετικής λιτότητας και της κινηματογραφικής ακρίβειας σε μία από τις σημαντικότερες ταινίες της νουβέλ βαγκ.
Μετά το μινιμαλιστικό ερωτικό δράμα «La Pointe Courte» (1955) και μερικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, η Ανιές Βαρντά («Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο», «Πρόσωπα & Ιστορίες») επιχειρεί στις αρχές του ’60 να περιγράψει τη σχέση της μοντέρνας γυναίκας και του ρέοντος, γεμάτου προκαταλήψεις όσο και υποσχέσεις κόσμου της, στρέφοντας την κάμερά της στην Κλεό και στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα και η νεαρή τραγουδίστρια είναι οι πρωταγωνίστριες αυτής της σχεδόν δίωρης (η ταινία εξελίσσεται σε μιάμιση ώρα «πραγματικού» χρόνου) αστικής περιπλάνησης μιας αρχικά εγωίστριας, αυτάρεσκης και βαθιά φοβισμένης κοπέλας, η οποία περιμένει τα αποτελέσματα των κρίσιμων ιατρικών εξετάσεων της προηγούμενης ημέρας.
Με κάμερα στο χέρι και μιαν αίσθηση χαλαρής παρατήρησης, η Βαρντά την παρακολουθεί στις προγραμματισμένες και τυχαίες συναντήσεις της με γνωστούς και αγνώστους, μεταπλάθοντας την απλή καθημερινότητα μιας γυναίκας και μιας πόλης σε γνήσια υπαρξιακή οδύσσεια. Με απλότητα, χιούμορ (η Κλεό παρακολουθεί μια ασπρόμαυρη βωβή κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Άννα Καρίνα και Εντί Κονσταντέν) και αυτοσχεδιαστική διάθεση μα τόσο διεισδυτική σκηνοθετική ακρίβεια, περιγράφει αφοπλιστικά την αλλοτρίωση του «δεύτερου φύλου» υπό το αντρικό βλέμμα (τα διαρκή πλάνα της ηρωίδας μέσα από αντανακλάσεις) και τους κοινωνικούς περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.
Ακόμη και ο πόλεμος της Αλγερίας δηλώνει «παρών», αλλά η Βαρντά δεν υψώνει ποτέ τον καταγγελτικό πολιτικό της τόνο. Χαμηλότονα και με αξιοθαύμαστη διακριτικότητα, σκιαγραφεί αριστοτεχνικά το πορτρέτο μιας ανασφαλούς γυναίκας, η οποία στο τέλος της διαδρομής στην καρδιά μιας σύγχρονης μητρόπολης-σύμβολο του δυτικού πολιτισμού αφήνει πίσω τις προκαταλήψεις μιας (σύντομης) ζωής και κοιτάζει το μέλλον με ανανεωμένο βλέμμα.
Έγχρ., Α/Μ. Γαλλία. 1962. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: AMA FILMS.
Περισσότερες πληροφορίες
Η Κλεό Από τις 5 έως τις 7
Η τραγουδίστρια Κλεό περιφέρεται σχεδόν για ένα δίωρο στο Παρίσι περιμένοντας τα αποτελέσματα κάποιων κρίσιμων ιατρικών εξετάσεων.