Το "The Favourite" του Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα διεκδικήσουν το φετινό Χρυσό Λιοντάρι.

Το «The Favourite» του Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας

Μετά τις "Άλπεις" και το 2011 όπου ο Γιώργος Λάνθιμος συμμετείχε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας μάλιστα το βραβείο σεναρίου (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου), ο 45χρονος Έλληνας σκηνοθέτης επιστρέφει στο Λίντο με μια αγγλόφωνη μαύρη κωμωδία εποχής. Το "The Favourite" με τις Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν περιγράφει έρωτες και ίντριγκες στην αυλή της Βρετανής βασίλισσας Άννας του 18ου αιώνα και θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην 75η κινηματογραφική Μόστρα, διεκδικώντας μαζί με 20 ακόμα φιλόδοξες ταινίες το Χρυσό Λιοντάρι, το οποίο θα απονείμει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Η Μορφή του Νερού").

Το "The Favourite" του Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 1
"First Man" του Ντάμιεν Σαζέλ

Το φετινό φεστιβάλ Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 29 Αυγούστου ως τις 8 Σεπτεμβρίου και θα σηκώσει αυλαία με τη βιογραφική περιπέτεια "First Man" του Ντάμιεν Σαζέλ, στην οποία ο Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύεται τον Νιλ Άρμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Εκτός των Λάνθιμου και Σαζέλ, ανάμεσα στα φετινά φαβορί του διαγωνιστικού τμήματος ξεχωρίζουν το "Sunset" του Λάζλο Νέμες ("Ο Γιος του Σαούλ"), μια ερωτική ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, το αγγλόφωνο (κωμικό) γουέστερν του Ζακ Οντιάρ "The Sisters Brothers" με τους Γιόακιν Φίνιξ και Τζέικ Τζίλενχαλ, η κομεντί "Doubles Vies" του Ολιβιέ Ασάγιας με τους Ζιλιέτ Μπινός και Γκιγιόμ Κανέ και φυσικά το "Peterloo" του Μάικ Λι, ένα πολιτικό δράμα πάνω σε μια διαδήλωση εργατών στο Μάντσεστερ του 1819 η οποία καταστάληκε βίαια από το ιππικό.

Παρών δηλώνει επίσης ο Τζούλιαν Σνάμπελ ("Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα") με τη βιογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Γουίλεμ Νταφόε) "At Eternity’s Gate", ο Νταβίντ Ελοφέν ("Μακριά από τους Ανθρώπους") με το "Frères Ennemis", η Αυστραλέζα Τζένιφερ Κεντ του "Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου", η οποία με το "The Nightingale" μας ταξιδεύει στο μυστηριακό κόσμο των Αβορίγινων και στην Ταζμανία του 1820, και ο Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου") με το πολυαναμενόμενο ριμέικ του horror classic "Suspiria".

Το "The Favourite" του Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 2
"Suspiria" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εντυπωσιακή είναι η εντός συναγωνισμού παρουσία των παραγωγών του Netflix, τις οποίες αρνήθηκαν να προβάλλουν οι Κάνες και φυσικά η Βενετία δεν έχασε την ευκαιρία να υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Στο κόκκινο χαλί της θα παρελάσουν λοιπόν ο Αλφόνσο Κουαρόν με το ισπανόφωνο κοινωνικό δράμα του "Roma", ο Πολ Γκρίνγκρας με το "22 July", ο οποίος μετά τα γεγονότα της "Bloody Sunday" δίνει τη δική του εκδοχή για εκείνα της τρομοκρατικής επίθεσης στη νορβηγική Ουτόγια, και – έκπληξη! - οι αδελφοί Κοέν με την κινηματογραφική εκδοχή, διάρκειας 132΄, της μίνι σειράς γουέστερν έξι επεισοδίων "The Ballad of Buster Scruggs", με τους Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Τζέιμς Φράνκο, Λίαμ Νίσον και Τομ Γουέιτς.

Εκτός συναγωνισμού το Netflix θα φέρει αποκατεστημένο στο Λίντο το θρυλικό "The Other Side of the Wind", το οποίο ο Όρσον Γουελς γύρισε από το 1970 έως το 1976, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ το post production του, το οποίο θα προβληθεί δίπλα στο "A Star Is Born" του Μπράντλεϊ Κούπερ με τον ίδιο και την Λέιντι Γκάγκα, τη γκανγκστερική περιπέτεια "Dragged Across Concrete" του Κρεγκ Ζάλερ ("Τσεκούρι Από Κόκκαλο") με τους Μελ Γκίμπσον και Βινς Βον, και το θεαματικότατο πολεμικό έπος "Shadow" του Γιανγκ Γιμού.

Το "The Favourite" του Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας - εικόνα 3
"Λεωφόρος Πατησίων" του Θανάση Νεοφώτιστου

Τέλος, στο παράλληλο τμήμα των "Οριζόντων" διαγωνίζεται η γυρισμένη σε μονοπλάνο μικρού μήκους "Λεωφόρος Πατησίων" του Θανάση Νεοφώτιστου ("Προσευχή", "Πωγωνίσκος"), ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες την απέσυρε από το φεστιβάλ Δράμας, διαμαρτυρόμενος για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, υποβαθμίζοντας την ποιότητά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.