Μποέμικη Ψυχή

Εντελώς προσχηματικό ως πλοκή, σκανδαλωδώς κακοσκηνοθετημένο και αφελώς καταγγελτικό οδοιπορικό στο ρεμπέτικο και το σμυρναίικο τραγούδι.

Μποέμικη Ψυχή

Εντελώς προσχηματικό ως πλοκή, σκανδαλωδώς κακοσκηνοθετημένο και αφελώς καταγγελτικό οδοιπορικό στο ρεμπέτικο και το σμυρναίικο τραγούδι.

Μποέμικη Ψυχή - εικόνα 1

Το όνομα του Τονί Γκατλίφ («Gadjo Dilo», «Οι Εξόριστοι») είναι συνώνυμο με το μουσικό ξεφάντωμα, τη σεναριακή απλοϊκότητα, τα ρομαντικά­ συναισθήματα και την ουμανιστική, αντικαπιταλιστική ιδεολογία (το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Αγανακτισμένοι»). Αντικαθιστώντας τα τσιγγάνικα βιολιά με τον μπαγλαμά, όλα αυτά επιστρέφουν στην τελευταία ταινία του Γαλλοαλγερινού σκηνοθέτη, ο οποίος­ περιγράφει άλλο ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας ενός αθώου, ιδεαλιστή ήρωα, αυτήν τη φορά υπό τους ήχους του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού. Η νεαρή Ντζαμ ταξιδεύει από τη Λέσβο στην Κωνσταντινούπολη για να επιδιορθώσει ένα εξάρτημα από τη μηχανή του πλοιαρίου του θείου της.

Εκεί συναντά τη Γαλλίδα ταξιδιώτισσα Αβρίλ και μαζί μετατρέπουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σε ένα μελωδικό ταξίδι γεμάτο απρόοπτες συναντήσεις. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τίποτα δεν είναι απρόοπτο σε αυτήν τη σκανδαλωδώς κακοσκηνοθετημένη, διδακτικά καταγγελτική, προσχηματική και παραγεμισμένη από κλισέ (συμπεριφορές, χαρακτήρες, ατάκες) περιπλάνηση. Δεν μένει παρά η ερμηνευτική φλόγα της Δάφνης Πατακιά («Το Ξύπνημα της Άνοιξης»), που αν κι εντελώς ακαθοδήγητη φορτώνει με ενέργεια την ατίθαση ηρωίδα της, προσπαθώντας μάταια να την απομακρύνει από τη μουσικο­-­χορευτική καρικατούρα.

Γαλλία, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μποέμικη Ψυχή

Djam
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τόνι Γκατλίφ

Η νεαρή Ντζαμ ταξιδεύει από τη Λέσβο στην Κωνσταντινούπολη για να επιδιορθώσει ένα εξάρτημα από τη μηχανή του πλοιαρίου του θείου της. Εκεί θα συναντήσει τη Γαλλίδα ταξιδιώτισσα Αβρίλ και μαζί θα μετατρέψουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σε ένα μουσικό ταξίδι αυτογνωσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.