Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2017 από τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Ο κριτικός κινηματογράφου του «α» επιλέγει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε.

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2017 από τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Ο κριτικός του «α» επιλέγει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε.

10. Δολοφονικά Αμαξίδια

του Ατίλα Τιλ

Πρωτότυπο, ειλικρινές και αυθεντικά αστείο το φιλμ του Ατίλα Τιλ κέρδισε επάξια το Χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και χωρίς να καπηλεύεται τις ξεχωριστές ιδιότητες των ηρώων του έφτιαξε ένα διασκεδαστικό buddy movie.

9. Paterson

του Τζιμ Τζάρμους

Ο Τζάρμους στο πρόσωπο του Άνταμ Ντράιβερ βρίσκει τον ιδανικό καθημερινό άνθρωπο, εκείνον που σε μια απλοποιημένη ρουτίνα θα πάει στη δουλειά, θα γυρίσει στη γυναίκα του, θα πιεί με τους φίλους του στο μπαρ της γειτονιάς και θα βρίσκει στις ενδιάμεσες στιγμές τους την αφανή μαγεία του κόσμου. Με γνώμονα την ποίηση του Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, ο Τζάρμους επιλέγει ένα ταιριαστό ως προς την αφήγηση λιτό σκηνοθετικό ύφος και αναδεικνύει όσα κάνουν υποφερτή τη ζωή αναζητώντας τον εαυτό μας στους άλλους.

8. Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος εμπλουτίζει το σκηνοθετικό ύφος και υπογράφει μία ταινία που εμπνέεται από το μύθο της Ιφιγένειας, πατά στους κανόνες των ψυχολογικών θρίλερ και αφηγείται μια οδυνηρή ιστορία για το τίμημα της προσωπικής ευθύνης. Αποκαλυπτική η απόλυτα awkward ερμηνεία του Μπάρι Κίγκαν.

7. Η Άλλη Όψη της Ελπίδας

του Άκι Καουρισμάκι

Ο μοναδικός σκηνοθέτης που θα μπορούσε να αναμετρηθεί εξίσου επιτυχημένα με το προσφυγικό και το ρατσισμό, χωρίς να εκπέσει στο συναισθηματικό εκβιασμό ή το μελόδραμα, θα ήταν μάλλον ο Κεν Λόουτς. Ο Καουρισμάκι όμως χάρη στο απαράμιλλο σκηνοθετικό του στιλ χορεύει σε ρυθμούς rockabilly μία στην ουσία της βαθιά στενάχωρη ιστορία την οποία μπολιάζει με αστείρευτη χαρά.

6. Χωρίς Αγάπη

του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Ο σπουδαίος Ρώσος auteur με αυτήν την ταινία ίσως άξιζε κάτι περισσότερο από το βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ των Κανών, γεγονός που μικρή σημασία έχει καθώς ο Σβιάγκιντσεφ σκηνοθετεί μία ακόμα σπαρακτική ιστορία που σχολιάζει έμμεσα τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας του, μέσα από μία ευφυή αλληγορία με ήρωες δύο απόλυτα ιδιοτελείς γονείς και ένα παιδί που ζητά λίγη αγάπη.

5. Τρέξε!

του Τζόρνταν Πιλ

Ο κωμικός Τζόρνταν Πιλ ευθύνεται για το θρίλερ που επανέφερε στις ταινίες τρόμου την πολιτική «επικινδυνότητα» και κινηματογραφική ευρυματικότητα που τις χαρακτήριζε σε παλιότερες δεκαετίες. Μπορεί να σκαρφίστηκε και να γύρισε το «Τρέξε!» προτού ο Τραμπ καθίσει στο οβάλ γραφείο, ο Πιλ όμως έφερε τις Η.Π.Α. απέναντι από το πραγματικό τους πρόσωπο κρύβοντας το αντιρατσιστικό μήνυμα της ταινίας του σε ένα ευφάνταστα αγωνιώδες και ξεκαρδιστικό σενάριο.

4. Πάση Θυσία

του Ντέιβιντ Μακένζι

Καθηλωτικό από την αρχή ως το τέλος, το φιλμ του Μακένζι θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του αμερικάνικου σινεμά των '70s ως ένα καθαρόαιμο και ξώφαλτσα αντισυστημικό heist movie με άσσο στο μανίκι το φοβερό soundtrack των Nick Cave και Warren Ellis.

3. Lucky

του Τζον Κάρολ Λιντς

Συγκινητικό ντεμπούτο του ηθοποιού Τζον Κάρολ Λιντς όχι μόνο γιατί πρόκειται για τον τελευταίο ρόλο του αξεπέραστου Χάρι Ντιν Στάντον, αλλά επειδή διαχειρίζεται με βραδυφλεγή μελαγχολία τη συμφιλίωση με το αναπόφευκτο.

2. Δεν Είμαι ο Νέγρος σου

του Ραούλ Πεκ

Ιδανικό για double bill με το «Τρέξε!», το αριστούργημα του Ραούλ Πεκ χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα τρομερά ευφυή και εύστοχα λόγια του διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν για να καταγράψει τη βίαιη διαχρονικότητα του συστημικού ρατσισμού στις Η.Π.Α.

1. Η Ψυχή και το Σώμα

της Ίλντιγκο Ενιέντι

Δύο άνθρωποι από μακρινούς εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και κώδικες επικοινωνίας ενώνουν τις μοναξιές τους στη συγκινητική και βαθιά ρομαντική ταινία που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου. Λίγες ήταν φέτος οι ταινίες που την κόντραραν σε λυρισμό και ειλικρίνεια, με την Ενιέντι να μας χαρίζει μια ιστορία που θα θυμόμαστε για καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.