5 ταινίες που (σχεδόν) κατέστρεψαν τα Χριστούγεννα

Πέντε κινηματογραφικές φορές που ο Άγιος Βασίλης κινδύνεψε να μην κατέβει από καμία καμίναδα.

5 ταινίες που (σχεδόν) κατέστρεψαν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η διασημότερη γιορτή του χρόνου, δεν ήταν λίγες όμως οι κινηματογραφικές φορές που παραλίγο να μη γίνουν ή να καταστραφούν ολοσχερώς. Ακολουθούν πέντε αξέχαστες περιπτώσεις που οι γιορτές κινδύνεψαν πραγματικά.

Μόνος στο Σπίτι (1990)

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία που στιγμάτισε όσους μεγάλωσαν στα '90s και εκτίναξε στα ύψη τη δημοτικότητα του -μικρού τότε- πρωταγωνιστή Μακάλεϊ Κάκλιν. Ενόψει των οικογενειακών χριστουγεννιάτικων διακοπών, οι γονείς του Κάκλιν τον ξεχνούν στο σπίτι και μένει ολομόναχος. Εκείνος όμως δεν πτοείται, και όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να περάσει τέλεια κάνοντας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Η ουτοπία του διαρκεί ελάχιστα, καθώς δύο ληστές σύντομα θα προσπαθήσουν να διαρρήξουν το σπίτι του. Το "Μόνος στο Σπίτι" είναι ιδανικό για χριστουγεννιάτικους μαραθώνιους καθώς το διαδέχθηκαν δύο εξίσου επεισοδιακά σίκουελ.

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (1993)

Από το φανταστικό κόσμο του Τιμ Μπάρτον έρχεται το αριστουργηματικό animation με ήρωα τον αρχηγό της χώρας του Χάλοουίν, των σκελετών και των νεκροζώντανων, Τζακ Σκέλινγκτον. Σε ένα ξεχωριστό... crossover γιορτών, ο Τζακ θα βρεθεί στη χώρα των Χριστουγέννων όπου ενθουσιασμένος από τη μαγεία του χιονιού, των ζαχαρωτών και φυσικά του Άγιου Βασίλη, καλεί τους συμπολίτες του να διοργανώσουν εκείνοι τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά με καταστροφικές συνέπειες.

Gremlins (1984)

Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Μπίλι (Ζακ Γκάλιγκαν) είναι ένα ασυνηθιστό μικροσκοπικό πλασματάκι, που στους περισσότερους σήμερα θα θυμίζε ένα furby. Τα γκρέμλινς όμως είναι πολύ ζωντάνα και έχουν αδιάκοπες ορέξεις, οι οποίες στοιχειώνουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αν πέσει νερό πάνω τους πολλαπλασιάζονται και σε καμία περίπτωση μην τα ταίσετε μετά τα μεσάνυκτα.

A Christmas Story (1983)

Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών των Αμερικάνων, η οποία φυλάσσεται στο κινηματογραφικό αρχείο του Κογκρέσου, έχει ως θέμα το μεγαλύτερο φόβο ενός παιδιού: πως δε θα πάρει το δώρο που θέλει για τις γιορτές. Ο μικρός Ράλφι (Πίτερ Μπίλινγκσλι) βέβαια δε ζητάει και κάτι συνηθισμένο, αφού θέλει διακαώς μία συγκεκριμένη... καραμπίνα. Η ταινία αρέσει τόσο στο αμερικανικό κοινό που κάθε χρονιά προβάλλεται στην τηλεόραση την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων συνεχόμενα.

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000)

Βασισμένη σε μια ιστορία του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Dr. Seuss, η ταινία έχει πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ ως ένα ψηλό πράσινο και μαλλιαρό πλάσμα που μισεί με όλη του την καρδιά τα Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά έχει φτάσει στα όριά του με τη γιορτή, και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την αποτελειώσει.

2 έξτρα προτάσεις

a_charlie_brown_christmas
"A Charlie Brown Christmas"

Δύο έξτρα αγαπημένες επιλογές για το τέλος. Για τους λάτρεις του κόμικ "Peanuts" με τον Τσάρλι Μπράουν και τον αξιολάτρευτο σκυλάκο του Σνούπι είναι must το animation "A Charlie Brown Christmas" (1965), ενώ όσοι θέλουν να απολαύσουν μια πραγματική χριστουγεννιάτικη ιστορία, το σπαρακτικό "Μια Υπέροχη Ζωή" (1946) του Φρανκ Κάπρα με τον Τζέιμς Σιούαρτ θα σας κάνει να τυλιχτείτε ακόμα περισσότερο με την κουβέρτα σας.

Καλές γιορτές!

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.