Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά

Η γιγαντιαία πλατφόρμα streaming και on demand υπηρεσιών διαθέτει πλέον ελληνικούς υπότιτλους και μεταγλωττίσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό του προγράμματός της.

Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά

Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, αυτό της Τρίτης 12/12, με το loft της οδού Αθηνάς να έχει διακοσμηθεί στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, ενώ το λογότυπο του Netflix βρισκόταν σε κάθε σημείο, από τα σουβέρ μέχρι τα μαύρα μαξιλαράκια των καναπέδων. Με ένα καφέ στο χέρι και ένα κέικ καρότου σε πιατάκι για συνοδευτικό, οι δημοσιογράφοι περίμεναν να ξεκινήσει μια casual στρογγυλή τράπεζα με δυο στελέχη της παγκόσμιας πλατφόρμας streaming και on demand υπηρεσιών, κάτι σαν μια ανεπίσημη συνέντευξη τύπου. Ο Media Relations Manager Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής Γιάν Λαφάργκ και η Media Relations Manager της ίδιας περιοχής Γένια Θάμπα κουβέντιασαν μαζί μας, εξηγώντας για ποιο λόγο το Netflix αποφάσισε επιτέλους να μιλήσει ελληνικά…

Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά - εικόνα 1
To «Stranger Things» είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Netflix

Καλώς ήρθε το Netflix…

Η αλήθεια είναι ότι οι υπηρεσίες της πλατφόρμας ξεκίνησαν να διατίθενται στη χώρα μας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και ότι κάποιες λίγες σειρές είχαν ελληνικούς υπότιτλους επιλεκτικά. Αλλά σίγουρα το Netflix δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια υπηρεσία προσαρμοσμένη στην ελληνική αγορά. Όποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα την πλατφόρμα έπρεπε να χειριστεί ένα αγγλόφωνο μενού-, αλλά και να παρακολουθήσει την συντριπτική πλειοψηφία ταινιών και σειρών σε ξένες γλώσσες. Από την Τρίτη 12/12 το 70% του περιεχομένου σερβίρεται με ελληνικούς υπότιτλους ή μεταγλωττίσεις, ενώ πλέον διατίθεται και ελληνικό μενού. Ο Γιάν Λαφάργκ χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως «ημερομηνία-ορόσημο», με το Netflix να μπαίνει δυναμικά στη χώρα μας αποκτώντας και «ελληνική εντοπιότητα». Όπως ξεκαθάρισε και η Γένια Θάμπα, αυτό δεν σημαίνει μόνον την προσφορά του περιεχομένου με υπότιτλους/μεταγλώττιση, αλλά και την παραγωγή ελληνικού πρωτότυπου περιεχομένου μέσω παραγωγών και συμπαραγωγών που θα κάνει η πλατφόρμα στη χώρα μας. «Δεν είμαστε στη θέση να σας ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο ακόμη, αλλά βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με Έλληνες παραγωγούς» συμπλήρωσε η Θάμπα. Αλλά, αυτή είναι μόνον η αρχή όπως μας είπαν...

Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά - εικόνα 2
Ο Ντείβιντ Φίντσερ σκηνοθέτησε τέσσερα επεισόδια της πρώτης σεζόν και βρίσκεται στη θέση του παραγωγού στο εκπληκτικό «Mindhunter»

Στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα

Η ευκολία πρόσβασης στο περιεχόμενο από τους Έλληνες δεν είναι το μόνο που απασχολεί το Netflix. Ένα από τα ζητήματα που θέλει να λύσει στο άμεσο μέλλον είναι η διάθεση του προϊόντος της στη χώρα μας, με τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο. Σκοπός του Netflix είναι να προσφέρει την υπηρεσία μέσα από τις ήδη υπάρχουσες ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες ή/και Εταιρίες τηλεπικοινωνιών, με τις οποίες βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις. «Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης» μας είπε ο Γιάν Λαφάργκ. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να δώσουν τα στοιχεία της κάρτας τους στο ίντερνετ. Και άλλοι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις online υπηρεσίες. Οπότε μια συμβατική συνδρομή μέσω ταχυδρομείου σίγουρα θα έδινε μια παραπάνω ώθηση στον αριθμό των χρηστών μας». Κανείς από τα δύο στελέχη δεν έκρυψε τους μαξιμαλιστικούς στόχους της εταιρίας για τη χώρα μας. Η Γένια Θάμπα μάλιστα έβαλε τον πήχη (αρκετά) ψηλά… «Το μέτρο τίθεται πάντα από την εξάπλωσή του Netflix στην Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι σε επτά χρόνια παρουσία μας σε μια χώρα επιδιώκουμε να αποκτήσουμε το 30% της αγοράς». Κάντε τώρα τα απλά μαθηματικά... Το 30% των 5,5 εκ. ελληνικών νοικοκυριών σημαίνει ότι το Netflix επιδιώκει να φτάσει τους 1,65 εκ. πελάτες στην Ελλάδα μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια (είναι ήδη σχεδόν δυο εδώ)!

Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά - εικόνα 3
Το «Narcos» μετέτρεψε την ιστορία του Κολομβιανού αρχινονού Πάμπλο Εσκομπάρ σε ένα συναρπαστικό σίριαλ

Το κλειστό κλαμπ του Netflix

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το Netflix, ας φανταστούν μια παγκόσμια κάθετη παραγωγή/προσφορά οπτικοακουστικών μέσων, η οποία ξεκινά από ένα πρωτότυπο περιεχόμενο που φτιάχνεται αποκλειστικά για να αναμεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας. Μιλάμε για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, σταντ απ σόου και μια ευρεία γκάμα από τίτλους για παιδιά… Σχεδόν τα πάντα δηλαδή. «Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι οι χρήστες μας. Για παράδειγμα, πρώτα θα δουν αυτοί τις δικές μας ταινίες και μετά οι υπόλοιποι, σε όποια σινεμά δεχτούν να τις παίζουν μετά την πρεμιέρα τους στο Netflix». Αυτό δήλωσε ο Γιάν Λαφάργκ μετά την ερώτηση μου για τις δυο ταινίες που παίχτηκαν πέρσι στο διαγωνιστικό των Κανών, «The Meyerowitz Stories» και «Okja», και οι οποίες έκαναν πρεμιέρα κατευθείαν σε streaming μέσω Netflix, παρακάμπτοντας το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτό προκάλεσε μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ των στούντιο και του Netflix, με το Φεστιβάλ Κανών να αναγκάζεται να ενεργοποιήσει έναν κανονισμό που αναφέρει ότι από εδώ και στο εξής θα «διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ μόνον ταινίες που θα προβάλλονται στις γαλλικές αίθουσες». Το Netflix μπορεί να έχασε μια μικρή φεστιβαλική μάχη επί γαλλικού εδάφους, αλλά σίγουρα όχι τον πόλεμο… Με 109 εκατομμύρια μέλη σε 190 χώρες δεν μπορείς να μην υπολογίζεις την γιγαντιαία streaming πλατφόρμα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Το Netflix μιλάει πλέον ελληνικά - εικόνα 4
Γουίλ Σμιθ και Τζον Έντγκερτον πρωταγωνιστούν στην action fantasy ταινία «Bright» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Netflix στις 22/12

Πρόγραμμα για όλα τα γούστα

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά τι προσφέρει αυτή η πλατφόρμα streaming και on demand υπηρεσιών; Ο τίτλος «Stanger Things» σας λέει κάτι; Αν πάλι όχι, τι θα λέγατε για μια σειρά που σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε ο Ντέιβιντ Φίντσερ («Mindhunter»); Θα βλέπατε μια ταινία με πρωταγωνιστές τους Γουίλ Σμιθ και Τζον Έντγκερτον («Bright»); Μήπως θέλετε να δείτε την καινούργια ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «The Irishman» με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο; Όλα τα παραπάνω και πολλά πολλά περισσότερα διατίθενται αποκλειστικά με 7,99€ το μήνα στο Netflix , το οποίο έχει κάνει ένα μπαράζ πρωτοκλασάτων μεταγραφών στο καλλιτεχνικό ρόστερ του, προσφέροντας πρωτότυπο υλικό που θα ζήλευαν ακόμη και τα μεγάλα στούντιο. Συμπληρώστε στα παραπάνω ότι το Netflix προβάλει όλα τα επεισόδια μιας σεζόν την ίδια στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας το λεγόμενο «binge watching» (υπερκατανάλωση σειρών σε χρόνο-ρεκόρ). Ποιος θα το περίμενε ότι μια εταιρία συνδρομητικής ενοικίασης DVD θα μετατρεπόταν μέσα σε μόνον μια εικοσαετία σε μια πλατφόρμα-μεγαθήριο με κορυφαίο αποκλειστικό οπτικό προϊόν, ποιότητα εικόνας Ultra HD, 4K και HDR και ήχο Dolby Atmos; Τώρα πάρτε μια γεύση από τις πρωτότυπες σειρές που διατίθενται στο πρόγραμμα του Netflix… «Stranger Things», «Orange is the New Black», «House of Cards», «Το Στέμμα», «Δεκατρία Γιατί», «Narcos», το γερμανικό «Dark», αλλά και χολιγουντιανές ταινίες όπως τα «Gravity», «Transformers», «Οι Μαχητές των Δρόμων», «Οι Άντρες με τα Μαύρα», «Άνθρωπος από Ατσάλι» και «The Tourist». Από ότι φαίνεται το Netflix ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.