Γιατί οι σταρ μετακομίζουν μαζικά στη μικρή οθόνη;

Πρωτοκλασάτοι χολιγουντιανοί ηθοποιοί που αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλο να πρωταγωνιστήσουν σε φιλόδοξες τηλεοπτικές παραγωγές.

Γιατί οι σταρ μετακομίζουν μαζικά στη μικρή οθόνη;

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που το επίθετο «τηλεοπτικός» είχε αρνητικό πρόσημο. Οι μεγάλοι σταρ μπορεί να χρησιμοποιούσαν την τηλεόραση για να γίνουν γνωστοί, αλλά μετά της γύριζαν την πλάτη, προτιμώντας το κινηματογραφικό μέσο που πρόσφερε βραβεία με αίγλη (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, φεστιβάλ κ.ά.), αστρονομικές αμοιβές και πάνω απ’ όλα στάτους άλλου επιπέδου. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Η μικρή οθόνη ξεκίνησε αργά και σταθερά την ανοδική της πορεία στην αυγή του 21ου αιώνα για να φτάσει στην απόλυτη ακμή της νέας της εποχής. Η σημερινή άνθηση της τηλεόρασης έχει ευτυχώς τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της χρυσής της εποχής των ’50s και των ’60s. Τώρα δεν μιλάμε για τη μαζική κατανάλωση ενός pop(ular) φαινομένου, αλλά για παραγωγές υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που διαθέτουν μεγάλη ελευθερία έκφρασης και συγκεκριμένη στόχευση κοινού. Πώς, όμως, φτάσαμε ως εδώ;

Το σκηνικό της μεγάλης αλλαγής
Ο πλουραλιστικός χάρτης της αμερικανικής τηλεόρασης (αυτό το περίπλοκο σύμπλεγμα από δίκτυα, καλωδιακά/δορυφορικά κανάλια και τοπικούς σταθμούς) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψηφιοποίηση της εγγραφής/αναπαραγωγής οπτικού υλικού δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργηθεί η τηλεοπτική άνοιξη των καιρών μας. Από τη μία, στη σημερινή digital εποχή οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν εξαναγκάζονται πια σε τρικάμερα και αποπνικτικά εσωτερικά πλάνα, έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν με μικρό κόστος εξωτερικά πλάνα υψηλής ποιότητας και στουντιακού επιπέδου παραγωγές.

Από την άλλη, το ρίσκο στη μικρή οθόνη είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι στο σινεμά, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί παραγωγοί να δοκιμάζουν και να παρουσιάζουν πολύ πιο τολμηρές ιδέες από αυτές του Χόλιγουντ. Κάπως έτσι από το 2000 και μετά είδαμε σειρές που έγραψαν ιστορία. Το «The Wire», για παράδειγμα, αποκάλυψε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ρεαλιστική «βρομιά» και μεγάλες δόσεις σασπένς τη λειτουργία της παραοικονομίας και τη βαθιά διάβρωση του αμερικανικού κράτους. Προσθέστε σ’ αυτό τους φοβερούς «Sopranos», το απίθανο «Breaking Bad», το μεσαιωνικό έπος «Game of Thrones» και δεκάδες άλλα δείγματα δουλειάς που κατάφεραν να ανεβάσουν τον καλλιτεχνικό πήχη στο τηλεοπτικό μέσο.

Τηλεόραση γεμάτη αστέρια
Όσο το επίπεδο των τηλεοπτικών παραγωγών ανέβαινε, οι σειρές πλήθαιναν και οι επενδύσεις αυξάνονταν, μεγάλοι κινηματογραφικοί σκηνοθέτες αποφάσισαν να μετακομίσουν –ακόμη και μόνιμα– στη μικρή οθόνη. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Στίβεν Σόντερμπεργκ που δήλωσε (αν και τελικά δεν το τήρησε ακριβώς) ότι εγκαταλείπει το σινεμά για χάρη της φρεσκάδας και του δυναμισμού της τηλεόρασης. Την ίδια στιγμή ιερά τέρατα του αμερικανικού κινηματογράφου, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, μπήκαν διά της οδού της παραγωγής στη μικρή οθόνη. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, δημιουργοί τέτοιου μεγέθους να συμπαρασύρουν και πρωτοκλασάτους σταρ.

Αρχίζοντας η φετινή σεζόν μετράμε ήδη αρκετούς χολιγουντιανούς ηθοποιούς που αποφάσισαν να πάρουν μια γεύση από την τηλεοπτική δημιουργική φρενίτιδα των καιρών μας. Για παράδειγμα, το «Deuce» του HBO, που βρίσκεται στον πρώτο του κύκλο, προσφέρει στον Τζέιμς Φράνκο μια διπλή ερμηνευτική πρόκληση, με τον Αμερικανό σταρ να ερμηνεύει τα δίδυμα αδέλφια Βίνσεντ και Φράνκι Μαρτίνο. Δίπλα του σ’ αυτό το γκρούβι ταξίδι στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 είναι η πάντοτε σέξι Μάγκι Τζίλενχαλ. Ο δε Αντόνιο Μπαντέρας ανέλαβε να υποδυθεί στη δεύτερη σεζόν του «Genius» τον κορυφαίο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο. Στα δέκα επεισόδια της σειράς του National Geographic o Ισπανός σταρ θα αποκαλύψει το συναρπαστικό κόσμο του διάσημου συμπατριώτη του στην οθόνη.

Μια ακόμη σπουδαία ηθοποιός από την Ισπανία, η Πενέλοπε Κρουζ, αποφάσισε να ακολουθήσει την τάση της εποχής, πρωταγωνιστώντας στη δεύτερη σεζόν του «American Crime Story» που έχει ετοιμάσει το FX. Η βραβευμένη με Όσκαρ σταρ ερμηνεύει την πληθωρική Ντονατέλα Βερσάτσε σε δέκα επεισόδια που θα διερευνήσουν σε βάθος τη δολοφονία του αυτοκράτορα της υψηλής μόδας Τζιάνι. Στις αρχές του 2018 η οσκαρική ντίβα Τζούλια Ρόμπερτς θα πρωταγωνιστεί στο «Homecoming», όπου θα υποδυθεί μια πράκτορα που προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονική της ζωή. Προσθέστε στα παραπάνω, ότι ο Τζος Χάτσερσον των «Αγώνων Πείνας» πρωταγωνιστεί στο «Future Man» (θα το δούμε στο Hulu), μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας την οποία υπογράφει το αχτύπητο δημιουργικό δίδυμο Σεθ Ρόγκεν-Ίβαν Γκόλντμπεργκ («Πάρτι με Λουκάνικα»). Τέλος, οι Όουεν Γουίλσον και Ντάνιελ Ράντκλιφ θα ηγηθούν του φιλόδοξου τηλεοπτικού πρότζεκτ του TBS «Miracle Workers», με τον πρώτο να υποδύεται το… θεό και τον δεύτερο έναν χαμηλόβαθμο άγγελο υπάλληλό του. Σας το είπαμε, αυτήν την περίοδο στην τηλεόραση γίνονται θαύματα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Η σύγχρονη Αμερική μέσα από 5 πολιτικά ντοκιμαντέρ

Από τον Τραμπ στον JFK και τον Ρίγκαν, τέσσερις σύγχρονες σειρές και μια ταινία εστιάζουν σε καθοριστικές πολιτικές φιγούρες της πρόσφατης Ιστορίας των Η.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
15/07/2024

Στην κορυφή της τηλεθέασης η ΕΡΤ1 με τον μεγάλο τελικό του EURO 2024

Μετα την μεγάλη βραδιά της Eurovision, το κανάλι της ΕΡΤ σπάει ένα ακόμα ρεκόρ τηλεθέασης.

Επέστρεψαν οι σειρές του FX "Chicago Med" και "Chicago Fire"

Δυο αμερικανικά δράματα "παίζουν" στη βραδινή ζώνη του FX με νέα επεισόδια κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix και ΕΟΤ: "Streaming" σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το μεγάλο streamer ενώνουν τις δυνάμεις τους ανοίγωντας νέες προοπτικές για κοινές ενέργειες.

Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ΕRTFLIX για τον Ιούλιο

To ελληνικό streamer φέρνει καλοκαίρι, αμερικανικό σινεμά και δύο ευρωπαϊκά φιλμ στη μικρή οθόνη.

"Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα" έρχονται στο Disney+ με την Ντέιζι Ρίντλεϊ σε πρώτο ρόλο

Ένα ατμοσφαιρικό βιογραφικό δράμα αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης και ενδυνάμωσης, σύντομα στο streamer της Disney.