Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω

2

Διασκευή ενός διδακτικού θεατρικού της ίδιας της σκηνοθέτιδας, το οποίο έχει περισσότερο πολιτικοκοινωνική παρά κινηματογραφική αξία.

Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω

Διασκευή ενός διδακτικού θεατρικού της ίδιας της σκηνοθέτιδας, το οποίο έχει περισσότερο πολιτικοκοινωνική παρά κινηματογραφική αξία.

Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω - εικόνα 1

Εμπνευσμένη από το θεατρικό της Νελ Νταν «Χαμάμ γυναικών», το οποίο ο Τζότζεφ Λόουζι είχε μεταφέρει στο σινεμά το 1985, η Αλγερινή ηθοποιός και σκηνοθέτις Ραϊανά Ομπερμεγέρ έγραψε το 2009 το «Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω». Εκμεταλλευόμενη τον κλειστό και αποκλεισμένο από τους άντρες χώρο των δημόσιων λουτρών, συγκέντρωσε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων σε ένα αλγερινό χαμάμ και τις έβαλε να μιλούν για τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, κι ενώ η πολιτική κατάσταση της χώρας είναι έκρυθμη, εκεί έχει βρει καταφύγιο και μια νεαρή έγκυος, την οποία η δυναμική υπεύθυνη του χώρου Φατιμά έχει κρύψει σε ένα από τα απομονωμένα δωμάτια, καθώς την αναζητά με άγριες διαθέσεις ο «ατιμασθείς» αδερφός της.

Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω - εικόνα 2

Περνώντας για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και υπογράφοντας ως Ραϊανά, η μόνιμη κάτοικος Γαλλίας πλέον Ομπερμεγέρ μεταφέρει πιστά το θεατρικό της στην οθόνη και χρησιμοποιεί το θεσσαλονικιώτικο Μπέη Χαμάμ της οδού Εγνατίας ως τόπο γυρισμάτων. Η επιβλητική παρουσία της Χιάμ Αμπάς («Μόναχο», «Η Λεμονιά») στον ρόλο της Φατιμά και οι ζωντανές ερμηνείες του υπόλοιπου καστ, σχεδόν όλες σπουδαίες ηθοποιοί αραβικής καταγωγής, προσπαθούν φιλότιμα να κάνουν τους δειγματοληπτικά επιλεγμένους χαρακτήρες και τους διδακτικούς στην πλειονότητά τους διαλόγους να μοιάζουν αληθινοί και απροσποίητοι.

Τα γυμνά σώματα προσθέτουν­ στη ρεαλιστική αίσθηση, όμως η σύλληψη του εγχειρήματος είναι εξαρχής στρατευμένη. Από τις εικόνες μέχρι τις ατάκες, εδώ όλα λειτουργούν αποκλειστικά ως φορείς ουμανιστικών μηνυμάτων, με τις αναφορές στην αρχαία τραγωδία να μοιάζουν υπέρ το δέον ηχηρές και το όλο εγχείρημα να έχει τελικά περισσότερο πολιτικοκοινωνική παρά κινηματογραφική αξία. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αλγερία, Γαλλία, Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω

A mon Age je me cache Encore Pour Fumer
2
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ραϊάνα Ομπερμέγιερ

Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων συναντιούνται σε ένα αλγερινό χαμάμ και μιλούν για τη ζωή τους, ενώ εκεί έχει βρει καταφύγιο και μια νεαρή έγκυος, την οποία αναζητά ο «ατιμασθείς» αδερφός της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.