Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

1

Μια χιλιοϊδωμένη ιστορία φυλετικού μίσους δίνει στην οσκαρική σκηνοθέτιδα του «The Hurt Locker» πάσα για ένα αγωνιώδες όσο και εκβιαστικά διδακτικό –αλά Όλιβερ Στόουν– θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

Μια χιλιοϊδωμένη ιστορία φυλετικού μίσους δίνει στην οσκαρική σκηνοθέτιδα του «The Hurt Locker» πάσα για ένα αγωνιώδες όσο και εκβιαστικά διδακτικό –αλά Όλιβερ Στόουν– θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη - εικόνα 1

Ξεχωριστή θέση στη γεμάτη βίαιες διαμάχες που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών δεκαετία του ’60 κατέχει η εξέγερση του Ντιτρόιτ. Οι αιματηρές και καταστροφικές για τη βιομηχανική πόλη του Μίσιγκαν ταραχές που ξέσπασαν στις 23/7/1967 κράτησαν πέντε ολόκληρα μερόνυχτα και τελικά κατεστάλησαν έπειτα από επέμβαση του στρατού και της εθνοφρουράς.

Πολλοί και σαφείς οι πολιτικοί λόγοι που τα συγκεκριμένα γεγονότα μυθοποιούνται τώρα από το Χόλιγουντ, το οποίο μέσα από μια σειρά ταινιών, με πιο πρόσφατες το «Τρέξε!» και την «Αποπλάνηση», αντανακλά το διχαστικό κλίμα του «εμφυλίου πολέμου» που κυριαρχεί όλο και πιο έντονα στην αμερικανική κοινωνία. Η βραβευμένη με 2 Όσκαρ Κάθριν Μπίγκελοου­, μάλιστα, ειδικεύεται σε πολεμικές ταινίες που προσπαθούν να αποτυπώσουν αυτό το κοινωνικό τραύμα, το οποίο –ως φόβος, οργή ή ψυχολογικό στρες– μεταφέρεται από την πρώτη γραμμή στο «σπίτι», την προσωπική και οικογενειακή καθημερινότητα («The Hurt Locker», «Zero Dark Thirty»).

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη - εικόνα 2

Απαράμιλλη δεξιοτέχνις, η Μπίγκελοου υιοθετεί κι εδώ ένα ψευδο­-ντοκιμαντερίστικο στιλ, που με κοφτά, νευρικά πλάνα, πυρετικό μοντάζ και καταιγιστικό αφηγηματικό ρυθμό συμπλέκει, αλά Όλιβερ Στόουν, μυθοπλαστικές και πραγματικές («σκηνοθετημένες» κι αυτές φυσικά) εικόνες, οι οποίες τοποθετούν την κάμερά της στην –πλαστή– θέση του αντικειμενικού παρατηρητή. Έτσι, αφού περιγράψει γλαφυρά την αστική κόλαση που γέννησε η καθεστωτική λευκή καταπίεση, μας περνάει αθόρυβα από το «αντικειμενικό» στο «υποκειμενικό».

Η αφήγησή της αποκτά, λοιπόν, καλούς και κακούς ήρωες – τους Αφροαμερικανούς ενοίκους ενός ξενοδοχείου και μια ομάδα λευκών αστυνομικών που εισβάλλουν σε αυτό ύστερα από ψεύτικους πυροβολισμούς που ακούν αντίστοιχα δραματικές αντιπαραθέσεις, ηθικά διλήμματα και μια αγωνιώδη ένταση που χτίζεται μεθοδικά και περίτεχνα. Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό, συναρπαστικά ενορχηστρωμένο θέαμα που ξεχειλίζει κατασκευαστική μαεστρία και πολιτικό διδακτισμό σε ίσες δόσεις, χρησιμοποιώντας μελοδραματικά σεναριακά κλισέ, απλοϊκές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις και άψυχους, σχηματικούς χαρακτήρες για να εκβιάσει το εύκολο και προκατασκευασμένο συναίσθημα. Αυτό που γεννά η αποϊδεολογικοποιημένη αίσθηση της αδικίας, την οποία το «σύστημα» (με Αφροαμερικανό πρόεδρο-σταρ) έχει πλέον διορθώσει.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 143΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

Detroit
1
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 143 '
  • Κάθριν Μπίγκελοου

Το καλοκαίρι του 1967 εκτεταμένες φυλετικές ταραχές ξεσπούν στην πόλη του Ντιτρόιτ, στην οποία κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος. Ένα βράδυ, μια αναφορά για πυροβολισμούς οδηγεί αστυνομικούς και εθνοφρουρούς σε ένα ξενοδοχείο γεμάτο Αφροαμερικανούς, με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.