Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

2

Θεαματική αλλά σε κάθε επίπεδο ανέμπνευστη (πλην της σύνδεσης με τον πόλεμο του Βιετνάμ) διασκευή του μύθου του Κινγκ Κονγκ.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

Θεαματική αλλά σε κάθε επίπεδο ανέμπνευστη (πλην της σύνδεσης με τον πόλεμο του Βιετνάμ) διασκευή του μύθου του Κινγκ Κονγκ.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου - εικόνα 1

Ο «Κινγκ Κονγκ» (1933) παραμένει ακόμη και σήμερα μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του σινεμά του φανταστικού, εντυπωσιακότατη ως κινηματογραφικό θέαμα, μοναδική για την πρωτότυπη διασκευή του μύθου της πεντάμορφης και του τέρατος, τολμηρή για τις φροϊδικές αναφορές της και ιδιοφυής ως πολιτικοκοινωνική αλληγορία πάνω στην Αμερική­ του μεγάλου κραχ. Το αποτυχημένο ριμέικ του 1976 από τον Τζον Γκιλέρμιν και η συγκινητικά σινεφίλ αναβίωσή του από τον Πίτερ Τζάκσον το 2005 δεν κατάφεραν να φανούν αντάξια του αριστουργήματος των Μέριαν Κούπερ κι Έρνεστ Σέν­τσακ, το οποίο διασκευάζεται τώρα άλλη μία φορά.

Πολύ πιο ελεύθερα όμως, καθώς το καινούργιο στόρι μάς μεταφέρει στο 1971, όταν μια ομάδα επιστημόνων καταφθάνει με στρατιωτική συνοδεία σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Ειρηνικού για το οποίο κυκλοφορούν τρομακτικές ιστορίες και μυστηριώδεις θρύλοι. Ο θηριώδης γορίλας κάνει νωρίς τη φονική (επαν)εμφάνισή του (έχει προηγηθεί μια απολαυστική γνωριμία πριν από τους τίτλους αρχής), οι επιζώντες προσπαθούν να διασχίσουν τη ζούγκλα και να φτάσουν σε σημείο ασφαλούς περισυλλογής, ωστόσο άλλα προϊστορικά τέρατα που κυκλοφορούν στα πέριξ κάνουν την προσπάθειά τους εξαιρετικά επικίνδυνη.

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου - εικόνα 2

Πρόκειται στην ουσία για μια μεγαλύτερη εκδοχή του πρώτου μισού της γνωστής ιστορίας, η οποία κάνει εύστοχες αναφορές στον πόλεμο του Βιετνάμ και θίγει τις σχέσεις ιμπεριαλισμού - εκμετάλλευσης - φύσης - πολιτισμού - ενστίκτου. Εδώ όμως σταματούν τα εύστοχα κι ενδιαφέροντα μιας πολυδάπανης περιπέτειας, που προχωράει σεναριακά με αυτόματο πιλότο, αδυνατεί να διαχειριστεί το φαντασμαγορικό­ αλλά δραματικά ανεκμετάλλευτο θέαμα, απογυμνώνει τον εμβληματικό πρωταγωνιστή από πολλές συμβολικές διαστάσεις του και αποτυγχάνει να μας κάνει να ενδιαφερθούμε στοιχειωδώς για τους βασικούς χαρακτήρες (οι Τομ Χίντλστον και Μπρι Λάρσον χαραμίζονται σε βαθμό κακουργήματος).

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου

Kong: Skull Island
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 118 '
  • Τζόρνταν Βογκτ - Ρόμπερτς

Το 1971 μια ομάδα επιστημόνων καταφθάνει με στρατιωτική συνοδεία σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Ειρηνικού για το οποίο κυκλοφορούν τρομακτικές ιστορίες και μυστηριώδεις θρύλοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.