Τα φεστιβάλ πρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική Αθήνα

Αυτήν την εβδομάδα τρεις διοργανώσεις δίνουν το στίγμα της νέας, ισχυρής τάσης που θέλει τα φεστιβάλ και τα αφιερώματα να αποτελούν τον νέο μεγάλο κινηματογραφικό πρωταγωνιστή της πόλης.

Τα φεστιβάλ πρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική Αθήνα

Αρκετές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια... Το ζήτημα είναι πώς τους ερμηνεύεις. Τα νούμερα λένε, λοιπόν, ότι οι κινηματογραφικές διοργανώσεις αυξάνονται συνεχώς στην πόλη. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φαίνεται ότι φεστιβάλ και αφιερώματα ικανοποιούν με ακριβέστερη στόχευση τις απαιτήσεις των σινεφίλ του σήμερα. Οι προγραμματιστές λειτουργούν όλο και περισσότερο σαν επιμελητές (curators) μιας φιλμικής έκθεσης που καλεί το κοινό να ανακαλύψει νέες καλλιτεχνικές προτάσεις και προορισμούς αλλά και να ξαναδεί παλιότερα έργα μέσα από διαφορετική ματιά. Η ποικιλόμορφη ψηφιακή υπερπροσφορά (DCP / δορυφορική τηλεόραση / HD streaming) και ο ελάχιστος χρόνος που έχει να επενδύσει ο σύγχρονος εργαζόμενος τον οδηγούν να εμπιστευτεί θεσμούς που του δίνουν μια καθαρή πρόταση. Αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, τρία φεστιβάλ προσφέρουν τρεις δελεαστικές προτάσεις.

Οι Καναδοί στην Αθήνα

Η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη (2-8/2) θέλει να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του σύγχρονου σινεμά της μακρινής χώρας, που δεν κατάφερε να φτάσει μέσω της διανομής στις αίθουσες. Ξεκινάει με ένα ερωτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ταξίδι στον Βόρειο Πόλο με το «Δυο Εραστές και μια Αρκούδα», η οποία θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Κιμ Νουέν. Μετά την προβολή του στις Νύχτες Πρεμιέρας, το φιλμ ενηλικίωσης «Κοιμώμενος Γίγαντας» του Άντριου Τσιβιντίνο τρυπώνει και πάλι στις αίθουσες, ενώ το animation «Window Horses» αποτελεί την απολαυστική καναδική εκδοχή του «Περσέπολις». Στην Ταινιοθήκη έχουμε επίσης την ευκαιρία να (ξανα)δούμε το οσκαρικό «Νερό», που θα προβληθεί στο πλαίσιο του μίνι αφιερώματος στην Ινδοκαναδή Ντίπα Μέχτα.

Ραντεβού λογοτεχνίας και σινεμά

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα προσφέρει το παρθενικό Adaptation Film Festival στον Μικρόκοσμο (2-8/2), το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά μεταφορές λογοτεχνικών, θεατρικών έργων και graphic novels στο σινεμά. Την αυλαία σηκώνει ο πολυβραβευμένος «Βασιλιάς της Αβάνας» του Ογούστι Βιγιαρόνγκα, ο οποίος βασίζεται στο ομώνυμο bestseller του Κουβανού κορυφαίου συγγραφέα Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες. Επίσης θα δούμε την πρεμιέρα του νέου φιλμ του Φατίχ Ακίν «Βερολίνο, Αντίο». Στα must-see προσθέστε την αυστραλιανή «Κόρη» («The Daughter») του Σάιμον Στόουν, με τους Τζέφρι Ρας, Μιράντα Ότο και Σαν Νιλ, αλλά και το horror animation «Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά».

KinderDocs για όλους

Μια σειρά από βραβευμένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς έχουν για ήρωές τους παιδιά. Αυτά ανακαλύπτουν τον πλούτο που κρύβει μια αιωνόβια βελανιδιά στο «Once Upon a Tree», τα βάζουν με τις προκαταλήψεις όπως το νορβηγικό «Dancing for you» (προβάλλονται μαζί την Κυριακή 5/2, στις 12.30 μ.μ.). Στο Μπενάκη θα δούμε ακόμη τον 12χρονο Αχμάντ να βάζει ένα συγκινητικό στοίχημα στο «Ahmad’s Hair» και τον Ινδό συνομήλικό του Γκαουράβ να εξελίσσει την τέχνη του χαρταετού στο «Gaurav & the kites» (προβάλλονται μαζί την Τετάρτη 15/2, στις 10.30 π.μ., και την Κυριακή 19/2, στις 12.30 μ.μ.). Το συναρπαστικό ταξίδι του KinderDocs θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρόκοσμος

Λεωφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.