Το σινεμά φτωχότερο χωρίς Χαρτ

Ο αγαπημένος Βρετανός ηθοποιός, Τζον Χαρτ, μια από πλέον ευγενικές παρουσίες στο χώρο του παγκόσμιου σινεμά, πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Το σινεμά φτωχότερο χωρίς Χαρτ

Μια από τις πλέον συμπαθητικές και ευγενικές φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά δεν είναι πια μαζί μας. Όπως ανακοινώθηκε από τον ατζέντη του, ο Τζον Χαρτ πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 28/1 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, ο Άγγλος ηθοποιός, που πρόσφατα τιμήθηκε με τον τίτλο του “Σερ”, αποτελεί ένας από τους σπουδαιότερους συνεχιστές της πλούσιας βρετανικής ερμηνευτικής παράδοσης. Μέσα στην τριετία 1978-80 το όνομά του βρίσκεται στα credits κορυφαίων έργων της 7ης Τέχνης. Μετά το δεύτερο ρόλο του στο “Εξπρές του Μεσονυκτίου” (1978) του Άλαν Πάρκερ, έρχεται το συναρπαστικό ταξίδι στο διάστημα με τον ανεξίτηλο μύθο της επιστημονικής φαντασίας “Alien” (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ. Βέβαια, η μεγαλύτερη στιγμή της πρώτης του ερμηνευτικής περιόδου -και μάλλον ολόκληρης της καριέρας του- δεν είναι άλλη από τον ρόλο του Τζον Μέρικ στον “Άνθρωπο Ελέφαντα” του Ντέιβιντ Λιντς. Αυτή η χρυσή τριετία του προσφέρει δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ (οι μοναδικές που κατέκτησε), αλλά και δυο ερμηνευτικά BAFTA (Α' Ρόλου για τον “Άνθρωπο Ελέφαντα” και Β' Ρόλου για το “Εξπρές του Μεσονυκτίου”).

Από την συμβατική μεταφορά του γουορχολικού “1984” του Μάικλ Ράντφορντ μέχρι το αδιάφορο “Scandal” (1989) του Μάικλ Κάτον-Τζόουνς, ο Άγγλος ηθοποιός στάθηκε άτυχος στις επιλογές του στη συνέχεια, κινούμενος σε ρηχά ερμηνευτικά νερά τη δεκαετία του '80. Η συμμετοχή του στο “Νεκρό” (1995) του Τζιμ Τζάρμους και στην “Επαφή” του Ρόμπερτ Ζεμέκις (1997) βάζει και πάλι το όνομά του στην A-list και δίνει ανοδική πορεία στην καριέρα του. Βέβαια, η εμφάνισή του ως κύριος Ολιβάντερ στο “Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” του 2001 είναι αυτή που του προσφέρει τη μεγάλη ευκαιρία για μια νέα καριέρα σε δεύτερους “ηλικιωμένους” ρόλους... Για παράδειγμα συμμετέχει το 2005 στο επαναστατικό φιλμικό μανιφέστο του “V for Vendetta” του Τζέιμς ΜακΤιγκ, αλλά και στην χλιαρότατη επιστροφή του εθισμένου στην αδρεναλίνη αρχαιολόγου, “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου κρανίου” το 2008.

Την τελευταία δεκαετία τον είδαμε σε δυο ταινίες του αγαπημένου του σκηνοθέτη και φίλου Τζιμ Τζάρμους (“The Limits of Control” και “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί”), αλλά και στο πανηγυρικό φινάλε του χαριποτερικού franchise με τα “Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1ο & 2ο”. Βέβαια, μια από τις σπουδαιότερες και παραγνωρισμένες ερμηνείες της ύστερης καριέρας του είναι σίγουρα αυτή του Κοντρόλ στο “Κι Ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι” του Τόμας Άλφρεντσον. Απλά υποβλητικός.

Πριν από λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες το “Jackie” που Πάμπλο Λαραϊν, στο οποίο ο Τζον Χαρτ ερμηνεύει έναν ιερέα που δίνει τις σοφές συμβουλές του στην πρώτη κυρία των Η.Π.Α. μετά τη δολοφονία Κένεντι.

Ακολουθεί ένα βίντεο με τις 10 καλύτερες ερμηνείες του Τζον Χαρτ σύμφωνα με το watchmojo

Περισσότερες πληροφορίες

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου

Midnight Express
  • Περιπέτεια
  • 1978
  • Διάρκεια: 121 '

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.