7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017

Πάντοτε στο παρασκήνιο, κάπου ανάμεσα στην πιατέλα με τους κουραμπιέδες και στην κάλτσα με τον χιονάνθρωπο που κρέμεται από το τζάκι, κρύβεται τουλάχιστον ένας κατσούφης τύπος με φουλ anti-christmas διάθεση… Ας δούμε αναλυτικά τους επτά πιο αγαπημένους γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων που έχουμε δει στην οθόνη.

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017

Στις γιορτές δεν συναντάς μόνον χαρωπούς και έξω καρδιά ανθρώπους. Πάντοτε στο παρασκήνιο, κάπου ανάμεσα στην πιατέλα με τους κουραμπιέδες και στην κάλτσα με τον χιονάνθρωπο που κρέμεται από το τζάκι, κρύβεται τουλάχιστον ένας κατσούφης τύπος με φουλ anti-christmas διάθεση… Ας δούμε αναλυτικά τους επτά πιο αγαπημένους γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων που έχουμε δει στην οθόνη.

Γουόλτερ Ματάου – Τζακ Λέμον

Οι Γκρινιάρηδες, 1993

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 1

Ο βαρύς χειμώνας της Μινεσότα μετατρέπεται σε ιδανικό κινηματογραφικό σκηνικό για να ξεδιπλωθεί ένα ακόμη ρεσιτάλ του κορυφαίου κωμικού διδύμου που γνώρισε το αμερικανικό σινεμά. Μιλάμε φυσικά για τους Γουόλτερ Ματάου και Τζακ Λέμον, τους ανεπανάληπτους ρολίστες που εδώ ερμηνεύουν δυο γερο-μαγκούφηδες γείτονες που βαριούνται τα πάντα… εκτός από το να τσακώνονται. Όταν μια νεότερη γυναίκα μετακομίζει στην γειτονιά τους, οι άσπονδοι φίλοι ξεκινούν έναν ανηλεή διαγωνισμό για το ποιος θα την κατακτήσει. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τόσο η ξεκαρδιστική τους κόντρα θεριεύει.

Μπίλι Μπομπ Θόρτον

Ο Αϊ Βασίλης είναι... Λέρα, 2003

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 2

Όσες φορές και να την δεις αποκλείεται να μην σκάσεις στα γέλια... Πρόκειται για το απόλυτο anti-christmas movie, μια απολαυστική αποδόμηση του εορταστικού κλίματος και της εγκαρδιότητας που πιάνει όλον τον κόσμο εκείνη την περίοδο. Ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον παραδίδει ένα απίστευτο περφόρμανς, μια κορυφαία απεικόνιση σούπερ απρόθυμου Άγιου Βασίλη στην οθόνη. Μέσα, (πολύ) βαθιά στη ψυχή του απόλυτα κυνικού πρωταγωνιστή, όμως, κρύβεται μια ιδιότυπη ανθρωπιά που –όπως συμβαίνει συχνά- ελάχιστοι μπορούν να εντοπίσουν.

Ορέστης Μακρής

Η Ιστορία μιας Κάλπικης Λίρας, 1955

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 3

Ο διάσημος «μεθύστακας» του παλιού ελληνικού σινεμά… ξενερώνει στην γνωστή ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, παραδίδοντας μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Στο αξέχαστο φιλμ ενσαρκώνει τον Βασίλη Μαυρίδη, έναν ευκατάστατο σπιτονοικοκύρη που σκάει γάιδαρο με την τσιγκουνιά και την απανθρωπιά του. Η κουβέντα του, όμως, με την ορφανή Φανίτσα θα καταφέρει να τον βάλει (έστω και για λίγο) στο εορταστικό κλίμα, ρίχνοντας βέβαια στη συνέχεια νερό στο μύλο των απατηλών ονείρων που σέρνει μαζί της μια κάλπικη λίρα.

Μπιλ Μάρεϊ

Πάρτι Φαντασμάτων, 1988

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 4

Φαντάσματα εναντίον κορυφαίου κωμικού σταρ σημειώσατε 3-1. Ο Μπιλ Μάρεϊ, η επιτομή του coolness στο Χόλιγουντ εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες, παρουσιάζει μια από τις ξεκαρδιστικότερες εκδοχές του ανεξίτηλου χριστουγεννιάτικου μύθου που εκπνεύστηκε ο Κάρολος Ντίκενς τον 19ο αιώνα. Πρωταγωνιστής είναι ένας κυνικός και άκαρδος τηλεοπτικός παραγωγός που τη βρίσκει με το να βρίζει και να απολύει… υπαλλήλους. Τα πάντα, όμως, ανατρέπονται τη νύχτα των Χριστουγέννων, με την εμφάνιση τριών φαντασμάτων. Μια περιπέτεια που του αλλάζει για πάντα τη ζωή.

Μάικλ Κέιν

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία των Μάπετ, 1992

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 5

Μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών έχει για πρωταγωνιστές κούκλες. Όχι βέβαια κάποιες τυχαίες… Μιλάμε για τα Μάπετ, την κουκλο-παρέα που με μπροστάρη τον ανυπέρβλητο βάτραχο Κέρμιτ έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Στις αρχές των 90s, η Disney αποφασίζει να κάνει μια μάπετο-διασκευή της κλασσικής «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» παρουσιάζοντας ένα πραγματικά απολαυστικό μιούζικαλ. Το ρόλο του τσιγκούνη και γεροξεκούτη πλουσίου Εμπενίζερ Σκρουτζ ανάλαβε ο κορυφαίος Βρετανός ηθοποιός Μάικλ Κέιν, εκτοξεύοντας ερμηνευτικά το πρωτότυπο πρότζεκτ.

Τζιμ Κάρεϊ

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων, 2000

7 σινε-γκρινιάρηδες των Χριστουγέννων για να μπει με το δεξί το 2017 - εικόνα 6

Η κινηματογραφική διασκευή του παιδικού βιβλίου του Δρ. Σέους έχει έναν απροσδόκητο πρωταγωνιστή. Μιλάμε για τον Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος ερμηνεύει τον ορκισμένο σαμποτέρ των Χριστουγέννων καλικάτζαρο. Η ερμηνευτική υπερβολή του Καναδού σταρ ταιριάζει γάντι στο πράσινο πλάσμα που θέλει να διαλύσει το φαντασμαγορικό εορταστικό πάρτι που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι του Χούβιλ. Ο οσκαρικός Ρον Χάουαρντ βρίσκεται στο σκηνοθετικό… έλκηθρο της ανάλαφρης χριστουγεννιάτικης ταινίας, που έχει βέβαια στη θέση του οδηγού έναν ξέφρενο Κάρεϊ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.