Δείτε την εκπομπή του ARTE για το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά

Ένα αποκαλυπτικό εννιάλεπτο επεισόδιο που προβλήθηκε στο γνωστό καλλιτεχνικό τηλεοπτικό δίκτυο το περασμένο Μάρτιο κυκλοφορεί πλέον υποτιτλισμένο on-line. Πατήστε το play…

Δείτε την εκπομπή του ARTE για το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά

Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Ευρώπη, το πασίγνωστο ARTE ζουμάρει στο νέο ελληνικό σινεμά και τους εκπροσώπους του. Η δημοφιλής εκπομπή Tracks αποφάσισε να ερευνήσει την άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση του «νέου κύματος του ελληνικού σινεμά» (όπως το ονομάζουν οι παραγωγοί του), προσπαθώντας να αναλύσουν το κινηματογραφικό φαινόμενο που σαρώνει τα βραβεία στα μεγάλα ευρωπαϊκά σινεμά την τελευταία επταετία.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με το σποτ της Μπιενάλε, που είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Ζώης το 2011 και είχε λογοκριθεί από την δημόσια τηλεόραση προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα υποστήριξης από τον τύπο και τα social media. Στη συνέχεια ο Έλληνας σκηνοθέτης μιλά για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Interruption» που προβλήθηκε στην Βενετία και έκανε μια αξιοπρόσεκτη φεστιβαλική πορεία, αλλά και τι είδους τέχνη χρειάζεται να παραχθεί μέσα στο ζοφερό περιβάλλον μιας ανυπολόγιστης κρίσης.

Στη συνέχεια, στην κάμερα του ARTE μιλάει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, μια από τις πρωτεργάτριες της πρόσφατης ακμής του ελληνικού σινεμά. Ξεκινώντας από το τελευταίο φιλμ της «Chevalier», που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, η εκπομπή κάνει μια αναδρομή στο έργο της ξεκινώντας από τον «Κυνόδοντα» (στον οποίο ήταν συμπαραγωγός) και φτάνοντας στο «Attenberg».

Δείτε παρακάτω το εξαιρετικό επεισόδιο του Tracks που είναι αφιερωμένο στο νέο κύμα του ελληνικού σινεμά με ελληνικούς υπότιτλους. Όπως γράφουν και οι Γερμανοί συνάδελφοι του ARTE «H Αθηνά Τσαγγάρη, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Γιώργος Ζώης, οι cineaste σκηνοθέτες του Νέου Ελληνικού Κύματος προτείνουν τα πάντα εκτός από τα συνηθισμένα»... Ας ξορκίσουμε, λοιπόν, την κοινοτυπία με την εγχώρια πρωτοπορία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Σταχυολογήσαμε ξεχωριστές στιγμές από το φεστιβάλ που έρχεται στην Πάτμο από 18 Ιουλίου και "κρύβει" ανάμεσα στις 69 ταινίες του προγράμματός του κάτι από Hollywood.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/07/2024

Είστε έτοιμοι για την ολονυκτία τρόμου του 14ου Athens Open Air Film Festival;

Μια αξέχαστη βραδιά επιφυλάσσει η διοργάνωση για τους φίλους των ανατριχίλων, του σασπένς και του horror.

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και ταμεία το animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2"

Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού box office η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar.

Ο Falcon είναι ο νέος Captain America στο teaser του "Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου"

Αλλαγή σκυτάλης στην αναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια της Marvel.

Η σκηνοθέτρια Έλεν Κούρας φέρνει αέρα Χόλιγουντ στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

Μια βιογραφία με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ πραγματοποιεί ελληνική πρεμιέρα στην Πάτμο.

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.